Руска амбасада у Лондону: Цинизам и лицемерје шефа МИ-5

Амбасада Русије у Лондону саопштила је да је импресионирана нивоом цинизма и лицемерја у оптужбама шефа британске обавештајне службе МИ-5 Ендруа Паркера против Москве.

На састанку обавештајних служби у Берлину, Паркер је назвао инцидент од 4. марта, када је отрован бивши двоструки агент Сергеј Скрипаљ, "намерном и циљаном малигном активношћу", која је Русију довела у ризик да постане "још изолованија парија", наводи Тас.

Он тврди и да је руска влада била умешана у "флагрантно кршење међународних правила" док су руска војска и обавештајне службе вршили "агресивне и погубне акције".

У саопштењу руске амбасаде наводи се да нема ничег новог у Паркеровим коментарима.

"Британска влада окупља нове учеснике у својој антируској кампањи", наводи амбасада.

Истиче да су изјаве политичког руководства пратиле изјаве саветника за националну безбедност Марка Седвила, одређеног броја високо рангираних војних званичника, те Паркера.

"То потврђује чињеницу да међународни партнери Велике Британије нису задовољни британским оптужбама против Русије, које не подржавају никакви докази. А пошто никакви докази не могу постојати, уместо тога користе се добра репутација државних службеника и тајних служби како би се убедили савезници", оцењују у руској амбасади у Лондону.

Како додају, та чињеница показује колико је далеко Лондон спреман да иде како би држало западни блок упрегнут у сукобу с Москвом.

"Оно што нас је импресионирало је ниво цинизма и лицемарја. Узмимо један пример, Паркер, који покушава да нађе подршку за своје оптужбе да Русија шири 'голе лажи', сам понавља голу лаж у вези са такозваних 30 руских теорија о тровању Сергеја и Јулије Скрипаљ у Солсберију", наводи се у саопштењу амбасаде.

У саопштењу се понавља да, пошто нису имале приступ никаквим значајним информацијама о околностима инцидента, руске власти нису ни могле да изнесу никакву званичну верзију догађаја.

"Неопходно је да Британија пружи кредибилно објашњење, подржано чињеницама, о томе шта се десило с двоје руских држављана на британском тлу", поручује се у саопштењу.

Шефови обавештајних служби Европске уније раније данас у Берлину сагласили су се да Москва представља примаран извор "хибридних претњи" по Европу.

Како наводи АП, шефови британских и немачких обавештајних агенција, највиши безбедносни званичници ЕУ и НАТО упозорили су у Берлину да Русија активно покушава да подрије демократију дезинформисањем, сајбер нападима и традиционалнијим средствима шпијунаже.

Они су, како агенција преноси, навели као један од аргумената хемијски напад на бившег контрашпијуна Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију у британском граду Солзберију 4. марта, за шта Британија оптужује Москву, која то негира.

"Наше поштовање према руском народу (...) не може и не сме да нас спречи да прозовемо Кремљ и одбацимо његова очигледна кршења међународних правила", рекао је Паркер обраћајући се на састанку обавештајних служби у Берлину.

Паркер је напад на Скрипаља означио као дело "криминалног силеџијства", након којег су убрзо уследили руски покушаји да се преокрене кривица.

То је, наводи америчка агенција, резултирало да руске власти и медији прошире најмање 30 алтернативних теорија о нападу у Солзберију.

"Коју год глупост да измисле, случај је јасан", казао је Паркер и додао да нема сумње о томе одакле је потекао напад на Скрипаља.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво