Републиканка српског порекла у трци за Амерички сенат

Леа Вукмир, конзервативна америчка политичарка српског порекла, осигурала је током протеклог викенда подршку Републиканске партије у Висконсину у трци за место у Сенату САД, али још није званични кандидат за новембарски дуел с актуелном демократском сенаторком Теми Болдвин.

Вашингтон пост пише да је 60-годишња Вукмирова подршком републиканаца из те савезне државе, коју је обезбедила у суботу, повећала шансе да буде званично номинована, али ће пре тога морати да на унутарстраначким изборима 14. августа порази Кевина Николсона, ветерана маринаца који је служио у Ираку и Авганистану и који, према писању америчког листа, у кампањи финансијски боље стоји.

Вукмирова отворено подржава политику председника САД Доналда Трампа, као и Николсон, који се хвалио да има подршку некадашњег Трамповог главног стратега Стива Бенона, што је касније оповргао, док је на митингу Вукмирове говорио бивши шеф кабинета америчког председника Рејнс Прибус.

Трка у Висконсину за Сенат од приоритетне је важности републиканцима, пошто је Трамп први представник те странке који је тријумфовао у тој савезној држави од Роналда Регана, па су улагања у кампању већ прешла 11 милиона долара, више од било које друге сенатске трке у САД. Од тог новца Вукомировој је ипак за сада отишло само 935.000 долара.

Према подацима доступним на интернету, Вукмирова је пре пензионисања била медицинска сестра специјализована за бригу о деци, која је дипломирала на универзитетима Маркет и Висконсин, а у Државном сенату Висконсина је већ 15 година. Њен син Николас је активни поручник америчке војске.

На друштвеним мрежама Вукмирова је честитала Божић "српској православној браћи и сестрама", а могу се видети и њене фотографије из ресторана "Хол америчких Срба" у Милвокију.

Она себе представља као "конзервативног борца" који је потекао из најнижих страначких структура и који ће стати уз Трампа по питању зида на граници са Мексиком, противљења праву на абортус и јачању војске.

Блиска је републиканском гувернеру Висконсина Скоту Вокеру и истиче да је, бранећи га у сукобима са синдикатима, искусила "крв, зној и сузе" и претње смрћу како би прогурала републиканску агенду.

Вукмирова поручује републиканцима да могу да имају поверења да ће се супротставити демократској сенаторки Болдвин, којој на јесен истиче први мандат.

"Никада не смемо да се клонимо битке. Морамо да изаберемо оне који су се доказали. Потребан нам је доказани борац", каже Вукмирова.

Покојни републикански гувернер Охаја Џорџ Војнович, иначе, био је први и до сада једини сенатор српског порекла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво