Нови напад у Индонезији, рањено 10 особа

Најмање четири полицајца и шест цивила рањено је у бомбашком нападу на седиште полиције у Сурабаји, другом највећем граду Индонезије. Исламска држава преузела одговорност за напад.

Самоубилачки напад испред седишта полиције у Сурабаји, другом највећем граду Индонезије, извела је петочлана породица, међу којима и осмогодишње дете.

Они су се довезли са два мотицикла и разнели на контролном пункту испред полицијске станице, изјавио је шеф полиције Тито Карнавијан.

Према његовим речима, дете је преживело, пренеле су агенције.

Напад је изведен након што је најмање 13 особа убијено, а 40 рањено у самоубилачким бомбашким нападима на три цркве у Сурабаји. Одговорност за те напада преузела је Исламска држава.

Карнавијан је јуче изјавио и да су напад на три цркве извели чланови исте породице – отац, мајка и четворо деце узраста од девет до 18 година.

Навео је да је ова породица боравила у Сирији, где је Исламска држава до скора контролисала велики део територије.

Отац је активирао аутомобил-бомбу, а двојица синова од 18 и 16 година су користили мотор приликом напада, док је мајка је извела напад заједно са двоје деце узраста 12 и девет година.

Председник Индонезије Џоко Видодо је бомбашке нападе у Сурабаји, другом највећем граду у тој земљи, назвао "варварским", пренео је Ројтерс.

"Наредио сам полицији да истражи и разбије мреже одговорних", рекао је Видодо на конференцији за медије коју је одржао заједно са Карнавијаном.

На снимку сигурносних камера види се да су нови напад извеле четири особе које су се са два мотоцикла довезле до седишта полиције. Потом је један од моторцикала експлодирао, пренео је АП.

Индонезија је најмногољуднија муслиманска држава на свету, а после бомбашког напада исламиста који се догодио 2002. на Балију, када је убијено 202 људи, индонежанске власти врши непрекидан притисак на екстремисте.

Та земља је, међутим, како је навела америчка агенција, суочена са новом претњом због повратка са Блиског истока оних који су се борили у редовима Исламске државе, чиме се оживљавају локалне екстремистичке мреже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво