Нуклеарни споразум са Ираном, ко коме окреће леђа?

Још се сагледавају последице одлуке Доналда Трампа да се САД повуку из нуклеарног споразума са Ираном. Оштре реакције и негодовање европских лидера довеле су до анализа да је време да Европска унија преузме улогу лидера и Америци каже "збогом". Аналитичари подсећају да је таквих амбиција било и раније, да је Европа економски способна за ту улогу. Међутим, једна важна карика недостаје.

Како једним потезом унети глобалну неизвесност? По светски мир, а потенцијално и на финансијском и нафтном тржишту. То зна Доналд Трамп. И допринео је повлачењем парафа са споразума којим су светске силе пре три године ограничиле иранске нуклеарне способности.

"Он није донео спокој, није донео мир и никада га неће донети", рекао је Трамп.

Партнери у споразуму, они европски, одлуку су видели као окретање леђа. "Не будимо слаби. Европа мора да гради свој суверенитет и не сме да дозволи да јој друге силе одређују курс", рекао је француски председник Емануел Макрон.

Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да Европа мора да узме судбину у своје руке.

За почетак, узима је одлуком да наставе са применом споразума. Шта им је даље чинити сугерише немачки Шпигл – сликовито насловном страном, али и оштрим текстом којим се предлаже отпор Америци.

"На том плану можемо да очекујемо само раст конфликта и није необично да је Меркел у друштву Макрона изјавила да ЕУ више не може да рачуна чак ни на безбедност и заштиту од Америке. Дакле, то је попуни губитак међународног кредибилитета институције председника САД", каже Бошко Јакшић, спољнополитички коментатор.

Глобално прегруписавање 

Наташа Драгојловић из Националног конвента о ЕУ каже да се може закључити да свет улази у фазу додатне глобалне неизвесности и у безбедносном и у политичком смислу.

"Можда је најтачнија оцена онога што је Трамп учинио – изјава бившег директора ЦИА, да је такав потез и глуп и опасан", сматра Драгојловићева.

Да су такве околности погодне за глобално прегруписавање став је челника Европске комисије. Јункер мисли да је време за преузмање глобалног вођства од САД.

"Када је доведена у овакву једну ситуацију да председник САД хоће од ње да прави кућног љубимца, онда расте отпор унутар ЕУ", рекао је Јакшић.

Колико ће то ићи лако, не верујем да може – пре свега због војног фактора, јер Европа – без обзира на то што говори у последње време да би волела да има сопствене оружане снаге далеко је од тога и далеко је од војних потенцијала које има Америка, каже Јакшић.

Отуда и мишљење да се карика која веже Брисел и Вашингтон само на кратко прекинула. Слично као после повлачења из климатског споразума. Прилика за спајање су нови интереси. Највећа жртва овога пута је Блиски исток где је унет нови немир.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи