Маратонски преговори популиста; Матарела: Ја нисам нотар

Док италијански популистички лидери Луиђи ди Мајо и Матео Салвини у маратонским разговорима покушавају да направе договор о формирању владе, председник Италије Серђо Матарела поручује да не намерава да подржи баш сваки њихов договор.

Луиђи ди Мајо из антиестаблишменског покрета Пет звездица и Матео Салвини који предводи антиимиграциону Лигу и ширу коалицију десног центра, требало би данас да наставе разговоре у Милану након што су јуче, како је Салвини навео, постигли "суштински договор о кључним тачкама" политичког програма, пише Блумберг.

Салвини и Ди Мајо договорили су се да одустану од премијерског места на које су обојица претендовали, преноси лист Република.

Уместо тога, изаћи ће са кратком листом имена на којој ће вероватно бити академици или високи државни службеници, али не и политичке личности.

Избор покрета Пет звездица могао би, како се наводи, да буде економиста Гвидо Табелини (62), бивши ректор универзитета Бокони у Милану.

Председник Матарела (78), некадашњи министар и судија уставног суда, сугерисао је да неће бити особа на коју се лако утиче, и подсетио на бившег председника Луиђија Еинаудија.

Еинауди, који је био председник од 1948. до 1955. године, одбио је да именује за мандатара кандидата којег су предложили тада доминантни демохришћани.

"Шеф државе није нотар", рекао је Матарела, преноси Коријере дела Сера.

Из кабинета италијанског председника саопштено је да ће председник радити на томе да осигура да владин тим буде дорастао својим задацима, да не угрожава државне финансије и поштује међународне обавезе Италије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво