Мушкарац пореклом из Чеченије осумњичен за напад у Паризу

Нападач који је у центру Париза ножем усмртио мушкарца у суботу увече рођен је 1997. године у Чеченији. Његови родитељи приведени у полицију. Одговорност за напад је преузела Исламска држава. Нападач je био у бази података француске полиције.

Агенција АП је пренела изјаву неименованог званичника да је нападач рођен у Чеченији и да има француско држављанство. 

Родитељи нападача су приведени у полицију ради истраге, додао је извор, пренела је агенција Ројтерс.

У јучерашњем нападу рањене су четири особе, пре него што је полиција убила нападача.

Нападач је узвикивао "Алах је велики" док је у центру Париза нападао људе.

Француски председник Емануел Макрон поручио је да Француска неће устукнути пред "непријатељима слободе".

"Француска поново плаћа цену крвљу, али неће устукнути ни педаљ пред непријатељима слободе", написао је Макрон на Твитеру.

Изнео је похвале на рачун полиције која је "неутралисала терористу", преноси АП.

Нападач који је у центру Париза ножем усмртио мушкарца, налазио се у бази података француске полиције као особа осумњичена за повезаност са радикализмом, изјавио је неименовани судски званичник.

Судски званичник који је под условом анонимности говорио за АП, казао је да се, иако 21-годишњи нападач није имао полицијски досије раније, ипак налазио у бази података у којој се налазе хиљаде људи као особе које се сумњиче за повезаност са радикализмом. 

Ово је први пут да је терористички напад у Француској извео нападач чеченског порекла. У тој земљи је уточиште пронашло 30.000 људи из тог дела Русије.

Француска је у високом степену узбуне после више терористичких напада – у протекле три године џихадисти инспирисани Исламском државом убили су 230 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво