Ердоган: Каматне стопе су мајка и отац свег зла

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган снажно се заложио за обарање каматних стопа, оценивши да су оне извор свег зла, што је изазвало ново слабљење лире јер су инвеститори забринути у погледу способности централне банке да заузда високу инфлацију.

Турска влаута је пала на чак 4,3080 лира за долар након Ердоганове изјаве са нивоа од 4,2374 забележеног у четвртак, извештава агенција Ројтерс.

У среду се лира спустила на рекордни минимум од 4,3780 лира према долару, да би се наредног дана снажно опоравила.

"Ако мој народ каже на изборима – настави овим путем, онда ја кажем да ћу изаћи као победник у борби против проклетих каматних стопа, зато што је моје уверење: каматне стопе су мајка и отац свег зла", рекао је Ердоган у Анкари у обраћању привредницима, алудирајући на ванредне изборе који ће се одржати 24. јуна.

На јачање лире у четвртак утицала је вест да је Ердоган одржао непланирани састанак са својим економским тимом поводом курса лире, која је ове године пала више од десет одсто у односу на америчку валуту.

Ердоган и чланови економског тима су се договорили на састанку да се предузму мере како би се ублажио инфлаторни притисак на каматне стопе и заштитила вредност националне валуте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи