Шеф инспекције Међународне агенције за нуклеарну енергију поднео оставку

Теро Варјоранта, шеф инспекције Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА), изненада је поднео оставку, саопштила је та агенција без даљег објашњења.

Oдлазак Варјоранте уследио је у осетљивом тренутку, три дана након што су САД саопштиле да се повлаче из иранског нуклеарног споразума са шест великих сила из 2015, што је довело до питања да ли ће Техеран наставити да се понаша у складу са тим споразумом, преноси Ројтерс.

Финац Варјоранта је био заменик генералног директора ИАЕА и шеф Одсека за безбедносни надзор који потврђује усаглашеност држава са Споразумом о неширењу нуклеарног оружја од октобра 2013. године.

Њега ће заменити шеф тима за Иран из тог одсека агенције, саопштила је та агенција са седиштем у Бечу.

"Оставка господина Тера Варјоранте ступила је на снагу 11. маја 2018. Генерални директор је именовао господина Масима Апароа за вршиоца дужности директора и шефа Одсека за безбедносни надзор, што одмах ступа на снагу", рекао је портпарол ИАЕА.

Портпарол је додао да ће "активности безбедносног надзора наставити да се изводе на виско професионалном нивоу".

Упитан због чега је Варјоранта поднео оставку, он је казао да "агенција не може да коментарише лична питања, која су поверљива".

Додао је да генерални директор ИАЕА Јукија Амано планира да у најкраћем могућем року именује особу која ће трајно ступити на ту упражњену позицију.

Ирански споразум из којег је амерички председник Доналд Трамп поручио да ће његова земља изаћи, подразумева обуставу нуклеарних активности Ирана у замену за смањење санкција које су тој земљи претходно наметнуле велике силе.

ИАЕА је у среду, дан након Трампове објаве, саопштила да Иран и даље испуњава своје обавезе прописане тим споразумом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи