Нереди у Појасу Газе, Молотовљеви коктели везани за змајеве

Најмање један Палестинац је убијен, а 49 их је повређено током протеста Палестинаца на израелској граници са Појасом Газе, саопштило је министарство здравља у Гази. Израелска војска пуца на Палестинце, који везују Молотовљеве коктеле за змајеве и пуштају их преко израелских линија.

Израелске снаге погодиле су из ветреног оружја у главу 16-годишњег тинејџера и раниле још 15 Палестинаца, а више од 20 је задобило повреде од испаљених сузаваца, пренела је агенција АП.

Демонстранти су већ седму недељу заредом на граници палили гуме и бацали каменице на израелске војнике с друге стране границе, пренела је агенција АП.

Палестинци, такође, преко израелских линија пуштају змајеве на које су закачени Молотовљеви коктели. Израелски дневник Хаарец јавља да је тај начин запаљено неколико поља у Гази.

Група Хамас, која је организатор протеста, најавила је за понедељак марш на десетине хиљада људи који би могли, како је речено, да пробију ограду на граници са Израелом.

Демонстранти ће у понедељак бити ненаоружани и мирољубиви, али биће као "изгладнели тигар" и непредвидиви, наводе званичници Хамаса.

Израелски војници убили су 43 Палестинца током шестонедељних протеста, који се завршавају 15. маја, на дан који Палестинци називају "Накба" или "Дан катастрофе", којим се обележава расељавање више стотина хиљада Палестинаца током сукоба који су избили због формирања израелске државе 1948. године, подсетио је Ројтерс.

Палестинци су 30. марта поставили кампове дуж границе дуге 65 километара и започели шестонедељни протест против блокаде те границе коју су увели Израел и Египат 2007. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво