Могерини: ЕУ снажнија него пре две године

Шефица дипломатије Федерика Могерини сматра да је ЕУ много снажнија него пре две године када је била у стању дубоке кризе.

"Европски начин за постизање мира и безбедности подразумева да безбедност долази само уз помирење, превазилажење старих конфликата и рана", поручила је Могерини.

Висока представица ЕУ за одбрану и безбедност је, говорећи у Фиренци на конференцији о "Стању уније 2018", оценила да се свет данас налази у "стању хаоса" где конфликти и конфронтације преовлађују над разумом.

"Када ствари не иду добро, рационалност, смиреност, поштовање и дијалог су најпотребнији како би се избегли најгори сценарији, спречило да конфликти измакну контроли, задржале тензије и очувало оно што је функционално и што даје резултате, као што је случај са иранским нуклеарним програмом", казала је она.

"Изгледа да су вика, увреде, застрашивање и систематско уништавање онога што је успостављено одлика данашењег времена, а тајна потребне промене није уништавање старог, већ изградања новог", поручила је Могерини.

Према њеним речима, оно што води решењу конфликтних ситуација широм свету су стрпљење, уметност прављења компромиса и решења где су сви на добитку и где су заступљени интереси свих страна.

"Европски начин је постао једини ефикасан начин за мир и безбедност у свету где су војна средстава понекад потребна, али никад довољна. Европски начин за постизање мира и безбедности јесте нешто што смо сами научили, чирим света , али и унутар Европе, и подразумева да безбедност долази само уз помирење, превазилажење старих конфликата и рана", изјавила је шефица ЕУ дипломатије.

Могерини је у говору на конференцији посвећеној "Стању уније 2018" подсетила да је ЕУ била у дубокој кризи пре само две године, "када су сви говорили да је излазак Велике Битаније из ЕУ крај Уније".

"Прошле године, на облежавању 60 година постајања ЕУ у Риму, 27 држава чланица су се поново заложили за Унију као једини начин да ефикасно и снажно заштите своје националне интересе у данашњем свету", изјавила је Могерини.

Могерини је упозорила да се, иако оснажена, ЕУ данас налази пред изазовима и поручила да је на сваком грађанину Европе да инвестира у ЕУ као најснажње оружње заједничког суверенитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се