Земан: И Чешка је производила "новичок"

Чешки председник Милош Земан је рекао да је и његова земља производила и тестирала хемијски агенс "новичок". Земан је то изјавио на основу војног извештаја, а након инцидента у којем су бивши тајни руски агент Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани тим агенсом у Британији.

Милош Земан је за Барандов ТВ канал рекао да "мора да се призна да је земља производила 'новичок', иако је то било само у малим количинама и затим је уништен".

"Било би дволично претварати се да није тако", рекао је Земан и додао да "нема потребе да се лаже".

Своје тврдње је, каже, базирао на закључцима из извештаја Чешке војне обавештајне службе.

Извештај је показао да је нервни агенс познат као А230, који је производио Чешки војни институт за истраживање лоциран у Брну, заправо, "новичок".

У другом извештају који је издала Чешка безбедносна служба се, међутим, наводи да произведени агенс није "новичок" већ нека друга супстанца.

Након што је проучио оба извештаја, Земан је одлучио да се сагласи са мишљењем војне обавештајне службе.

Чешки председник је, иначе, у марту затражио истрају о томе да ли се "новичок" заиста производио и у Чешкој, а у априлу су пипремљени извештаји.

Раније је чешка влада, укључујући и премијера Анреја Бабиша као и министре спољних послова и одбране, одбила такве предлоге.

"Руси су прешли све границе када су рекли да је 'новичок' могао да дође из Чешке. То је лаж", рекао је тада Бабиш.

Тај нервни агенс је коришћен у случају напада на бившег руског тајног агента Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију у марту у Британији.

Британске власти су тада одмах оптужиле Русију да стоји иза инцидента али нису дале доказе који би поткрепили ту тврдњу.

Руске дипломате су тада навеле да је Чешка међу земљама из којих би могао да дође "новичок". На листи су и Словачка, Шведска, као и само Уједињено Краљевство.

Организација за забрану хемијског оружја је саопштила да ниједна од њених чланица није рекла да поседује такав агенс.

број коментара 3 пошаљи коментар
(петак, 04. мај 2018, 11:13)
Dragan [нерегистровани]

Ni jedan zapadni medij ne pise o ovome

Ako pogledate BBC ili DW necete naci tu vest.

(петак, 04. мај 2018, 05:56)
anonymous [нерегистровани]

Posten

Rijetko pošten i hrabar političar,g.Zeman.

(петак, 04. мај 2018, 04:51)
Dragan S [нерегистровани]

Lazi i podmetanja

Skoro sva politika , bilo ona da je iz Djibutija ili Amerike je laz i podmetanje . Razlika je u tome sto su jace zemlje u tome iskusnije . Ovo sa trovanjem Skripaja i u Siriji je ocigledan primer toga. Setite se Iraka i oruzja za masovno unistavanje , Racka i Markala sve je to smisljeno u nekim centrima a kasnije samo iskorisceno kao povod za vojne akcije koje su zatim usledile kao odgovor . Sramota savremenog sveta nema kraja i u tome prednjace bas one najrazvijenije i najbogatije zemlje.