Земан: И Чешка је производила "новичок"

Чешки председник Милош Земан је рекао да је и његова земља производила и тестирала хемијски агенс "новичок". Земан је то изјавио на основу војног извештаја, а након инцидента у којем су бивши тајни руски агент Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани тим агенсом у Британији.

Милош Земан је за Барандов ТВ канал рекао да "мора да се призна да је земља производила 'новичок', иако је то било само у малим количинама и затим је уништен".

"Било би дволично претварати се да није тако", рекао је Земан и додао да "нема потребе да се лаже".

Своје тврдње је, каже, базирао на закључцима из извештаја Чешке војне обавештајне службе.

Извештај је показао да је нервни агенс познат као А230, који је производио Чешки војни институт за истраживање лоциран у Брну, заправо, "новичок".

У другом извештају који је издала Чешка безбедносна служба се, међутим, наводи да произведени агенс није "новичок" већ нека друга супстанца.

Након што је проучио оба извештаја, Земан је одлучио да се сагласи са мишљењем војне обавештајне службе.

Чешки председник је, иначе, у марту затражио истрају о томе да ли се "новичок" заиста производио и у Чешкој, а у априлу су пипремљени извештаји.

Раније је чешка влада, укључујући и премијера Анреја Бабиша као и министре спољних послова и одбране, одбила такве предлоге.

"Руси су прешли све границе када су рекли да је 'новичок' могао да дође из Чешке. То је лаж", рекао је тада Бабиш.

Тај нервни агенс је коришћен у случају напада на бившег руског тајног агента Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију у марту у Британији.

Британске власти су тада одмах оптужиле Русију да стоји иза инцидента али нису дале доказе који би поткрепили ту тврдњу.

Руске дипломате су тада навеле да је Чешка међу земљама из којих би могао да дође "новичок". На листи су и Словачка, Шведска, као и само Уједињено Краљевство.

Организација за забрану хемијског оружја је саопштила да ниједна од њених чланица није рекла да поседује такав агенс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво