“Лашкар-е-Таиба” одговорна за нападе у Мумбају

Терористи, одговорни за прошлонедељне нападе у Мумбају, примали су наређења од команде исламско-екстремистичке групе “Лашкар-е-Таиба”. Индијске власти поштриле мере безбедности на главним аеродромима.

Терористи, одговорни за прошлонедељне нападе у Мумбају, примали су наређења од команде исламско-екстремистичке групе "Лашкар-е-Таиба" (ЛеТ), коју су САД у мају ове године прогласиле за терористе, изјавили су индијски безбедносни званичници.

Једини од 10 терориста који није убијен, Азам Амир Касав (21), рекао је полицији током испитивања да су он и девет нападача били у вези са Заки-ур-Рехман Леквијем, који је, према тврдњама САД, оперативни командант исламско-екстремистичке групе ЛеТ са седиштем у Пакистану, пренео је Ројтерс из Мумбаја.

Британска агенција наводи да је Лекви (48), према подацима америчких власти, руководио војним операцијама те терористичке групе у Чеченији, Босни, Ираку и јужној Азији и да је наредио регрутовање и обуку бомбаша самоубица за бомбашке напада на мумбајске возове 2006. године.

"Лакви је водио ЛеТ-ове операције, првенствено за спровођење напада на веома посећеним местима", навели су амерички званичници који су команданта пакистанске групе окарактерисала као терористу.

Два висока полицијска званичника у Мумбају, укључена у истрагу, рекли су да су своје тврдње о одговорнима за нападе у Мумбају базирали на информацијама о неколико телефонских позива из Пакистана сателиским телефоном који је пронађен у рибарском чамцу који је отет и који су терористи потом користили за долазак у Мумбај.

"Њима су давана наређења где да пристану са малим чамцем и где да држе бомбе", рекао је безбедносни званичник.

Полиција је такође пронашла ГПС систем за навигацију који је пратио њихово кретање од Карачија до Мумбаја.

И преживели терориста Касав је такође рекао да су наредбодавци преко телефона њима давали "стратешки савет" за операцију и наређења о кретању и да је међу онима који су му давали наређења о циљевима у Мумбају био и Лекви.

Индија пооштрила мере безбедности

Индија је повећала мере безбедности на три главна индијска аеродрома, међу којима су и аеродроми у Њу Делхију и Бангалору, после имејла који је стигао од групе Декан Муџахедин, исте групе која је преузела одговорност за нападе у Мумбају, али то званичници нису могли да потврде.

Власти су увеле додатну контролу возила и путничког пртљага, након упозорења које су издале обавештајне службе, саопштили су званичници.

"Ова одлука је заснована на упозорењу које је добила влада и ми предузимамо уобичајене мере", рекао језваничник авијације Фали Мејџор.

Tа мера долази после прошлонедељних напада екстремиста на економски Центар Индије Мумбај у којима је убијено више од 170 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи