Пауза протеста у Јерменији, Пашињан разговара с владајућом партијом

Лидер јерменске опозиције Никол Пашињан објавио је једнодневну паузу протеста широм земље како би имао времена да разговара са владајућом партијом о томе да ли је вољна да га подржи за премијера.

Нешто раније, лидер владајуће Републиканске партије у парламенту је рекао да ће његови посланици подржати сваког ко буде предложен за премијера.

Пашињан је, обраћајући се присталицама на митингу у престоници Јеревану, рекао да то саопштење наговештава да ће га подржати Републиканска партија, која има већину у парламенту.

Навео је да ће, међутим, тражити додатне детаље и посебне гаранције, пренео је Ројтерс.

Присталице опозиције блокирале су раније данас пут из Јеревана до аеродрома, као и неколико метро-станица и владина министарства, након што је лидер опозиције позвао на масовне штрајкове и грађанску непослушност, јавља АП.

Пашинијан је навео да је његов покрет "у клинчу" са владајућом коалицијом, а да његове присталице неће одустати од грађанске непослушности.

"Моја једина моћ је мој народ. Нећемо одустати. Наставићемо са штрајковима и непослушношћу", рекао је Пашињан Ројтерсу.

Најавио је да ће протестни покрет прерасти у потпуну грађанску непослушност кроз ненасиље.

"Од јутрос су сви путеви блокирани. Најављујем генерални штрајк у земљи. Револуција љубави и толеранције се наставља", поручио је Пашињан.

Његову кандидатуру је парламент одбио у уторак, а уколико парламент не успе да из другог пута, 8. маја, одабере премијера, биће распуштен и одржаће се ванредни избори, наводи Ројтерс.

Народна скупштина Јерменије ће 8. маја одржати још једну посебну седницу у покушају да изабере премијера, изјавила је председница парламента Ара Баблојан.

"Састаћемо се поново за седам дана како бисмо изабрали премијера", рекла је Ара Баблојан посланицима, преноси Тас.

Истовремено, вршилац дужности премијера те земље Карен Карапетјан позвао је све стране да седну за преговарачки сто како би решили политичку кризу која је погодила Јерменију.  

У међувремену, вршилац дужности јерменског министра културе Армен Амирјан поднео је оставку, саопштила је његова портпаролка.

Објава о оставци уследила је убрзо након састанка Амирјана са неколико активиста који демонстрирају испред зграде министарства. 

Јерменски парламент одржао је у уторак посебну седницу на којој је требало да буде изабран премијер, а једини кандидат био је Пашињан, који није изабран.

За њега је гласало 45, од укупно 105 посланика, што је осам посланика мање од неопходна 53.

Јерменију потреса политичка криза од 13. априла када су опозиционе странке организовале протесте, због којих је премијер и претходно председник те земље Серж Саргсјан поднео оставку 23. априла.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи