Ракетни напад на базе сиријске војске у Хами и Алепу

У саопштењу сиријске војске наводи се да су ракете погодиле неколико база уз Хами и Алепу у још једном чину "непријатељске агресије", пренела је сиријска државна телевизија. Поједини ирански медији јављају да је вест о нападу на безу неоснована додајући да ниједан Иранац није убијен.

Иранска агенција Исна објавила је, цитирајући стране изворе, да је у ракетним нападима на северу Сирије убијено најмање 40 људи и 60 особа рањено, наглашавајући да је међу жртвама и 18 Иранаца, преноси Анса.

Наводи се да су, према тврдњама званичних сиријских медија, ракете стигле из британских и америчких база у северном делу Јордана и да је испаљено укупно девет пројектила.

Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Великој Британији, с друге стране тврди да изгледа да је ракетне нападе извео Израел и да је гађано складиште ракета земља–земља у бази на северу Сирије познатој као Бригада 47, а у њима је убијено 26 провладиних бораца, већином Иранаца, уз четворо Сиријаца. 

Локални медији истичу да су експлозије биле толико снажне да су изазвале потрес јачине 2,6 јединица Рихтера.

АП наводи да је Техеран послао хиљаде бораца које Иран подржава како би помогли снагама сиријског председника Башара ел Асада у седмогодишњем грађанском рату.

Ракетни напади су се догодили у 22.30 по локалном времену. 

Ројтерс подсећа да је израелска војска више пута овог месеца гађала иранске положаје у Сирији. У нападу на сиријску ваздухопловну базу убијено је седам држављана Ирана.

"Неоснована вест о нападу на базу у Сирији"

Иранска полузванична агенција Тасним објавила је да су неосновани извештаји о томе да је иранска база у Сирији погођена ракетама, наводећи да ниједан Иранац није убијен у нападима извршеним на неколико војних база на руралним подручјима Хаме и Алепа, преноси Ројтерс.

"Сви ови извештаји око напада на иранску војну базу у Сирији и мученичкој смрти више иранских војних саветника су неосновани", рекао је неименовани извор Тасниму.

Командант шиитских снага које се боре на страни сиријске војске изјавио је претходно телевизији Ел Мајадин да база Фатемијун проиранских шиитских јединица на ободу Алепа на северу Сирије није била мета ноћашњег ракетног напада, пренео је Тас.

Наводи се да је неименовани командант рекао да "војни објекат није оштећен" и да "нема жртава међу особљем".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара