Улазак у Шенген ће се плаћати од 2021. године?

Грађани трећих земаља, који су иначе ослобођени плаћања виза, међу њима и грађани Србије, плаћаће од 2021. године седам евра одобрење за улазак у шенгенску зону, предвиђено је договором о Европском систему за путне информације и одобрења (ЕТИАС). Договор су потврдили представници земаља чланица ЕУ, а остаје да ту одлуку усвоје Европски парламент и Европски савет.

Амбасадори земаља чланица ЕУ потврдили су споразум ЕТИАС, постигнут између бугарског председавања Унији и Европског парламента, који се односи на нова правила за путовање грађана трећих земља у шенгенски простор.

У Европском савету наводе да ће се нови систем примењивати на држављане трећих земаља које су ослобођене виза, укључујући и Србију.

"Систем ће се примењивати на држављане трећих земаља које су ослобођене визног режима. Они ће пријавом преко интернета морати да добију овлашћење за путовање пре уласка у Шенген. За такву пријаву подносилац захтева ће плаћати накнаду за путовање у износу од седам евра", навели су у Европском савету.

Систем ЕТИАС је предложила Европска комисија у новембру 2016. године, а уколико се, како се и очекује, до краја ове године добије сагласност Европског парламента и Савета ЕУ, нови систем могао би да ступи на снагу до 2021. године.

"Договор ће помоћи у побољшању унутрашње безбедности"

У Европском савету наводе да ће ЕТИАС омогућити претходне провере и, у случају потребе, одбијање одобрења за путовање држављанима трећих земаља који путују у шенгенску зону.

"То ће помоћи у побољшању унутрашње безбедности, спречавању илегалне имиграције, заштите јавног здравља и смањиће кашњења на границама идентификовањем особа које могу представљати ризик у некој од ових области пре него што стигну на спољне границе", додају у Европском савету.

Наглашава се да ће дозвола за путовање важити три године или до истека важности путне исправе која се региструје током пријаве.

"Информације достављене у свакој апликацији биће аутоматски обрађене кроз релевантне базе података ЕУ и Интерпола како би се утврдило да ли постоје основе за одбијање дозволе за путовање. Ако се не идентификују елементи који захтевају даљу анализу, овлашћење за путовање ће бити издато аутоматски и брзо. Очекује се да ће то бити случај у већини апликација", наведено је у саопштењу Савета.

У случају постојања било какве сумње, рад на захтеву ће се пребацити на ручну обраду националних служби држава чланица.

У том случају, за одбијање или одобрење дозволе за путовање биће потребно највише 96 сати од подношења захтева.

У Бугарској, која председава ЕУ, кажу да је потврдом амбасадора земаља чланица начињен још један корак у заштити спољних граница ЕУ.

"Договор је још један важан корак у заштити спољних граница ЕУ. Ако знамо ко долази у ЕУ пре него што дође до границе, бићемо у ситуацији да ефикасније зауставимо оне који могу представљати претњу нашим грађанима", поручио је бугарски министар унутрашњих послова Валентин Радев.

У Бриселу наводе да следећи кораци подразумевају да се нова уредба достави Европском парламенту на гласање, а потом и Европском савету на усвајање.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво