Хамас брани примирје са Израелом

Један од вођа Хамаса у појасу Газе, Махмуд ал Захар, изјавио је да ће та палестинска исламистичка организација зауставити сваку оружану групу у покушају да прекрши примирје с Израелом, укључујући и чланове војног крила Хамаса и Исламског џихада.

Махмуд ал Захар, бивши министар спољних послова у палестинској влади националног јединства, упозорио је да свака палестинска организација која одступи од националног консензуса и нанесе штету палестинском народу, неће више бити сматрана делом отпора, већ као неко ко жели да науди.

Захар је објаснио да је Хамас недавно ухапсио Палестинце који су испаљивали ракете на гранични прелаз с Израелом, као и на камионе који носе робу из Израела.

"Има породица које би пријавиле своју децу јер делују против закона" нагласио је ал Захар.

И бивши палестински премијер у влади националног јединства Исмаил Ханије позвао је палестинске фракције да поштују прекид ватре с Израелом и ради добробити палестинског становништва престану да ракетирају југ Израела.

Прекид ватре је проглашен пре 10 дана, захваљујући посредовању Египта, а прекршен је први пут у уторак, када је Исламски џихад испалио три ракете на југ Израела, повредивши две Израелке.

Израелски војници су у одмах узвратили и на Западној обали убили једног палестинског младића, за кога тврде да им се супротставио приликом хапшења.

"Ми очекујемо од свакога да поштује споразум како би палестински народ могао да постигне оно чему тежи, крају патњима и окончању блокаде", рекао је Ханије.

На основу договора о примирју, Израел се обавезао да отвори све граничне прелазе с појасом Газе и да постепено повећава количину робе и сировина која тамо стиже, а у каснијој фази и прелаз Рафа према Египту, главни улаз у свет с Палестинцима.

Тај прелаз је затворен још од јуна 2007, када је Хамас силом преузео контролу над појасом Газе, победивши снаге лојалне ривалском, умеренијем Фатаху.

Имајући у виду шестомесечно примирје, власти јеврејске државе су истакле да неће отварати Рафу док не буде ослобођен израелски војник Гилад Шалит, кога су палестински екстремисти отели још пре две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво