Шојгу: САД желе да задрже улогу хегемона у међународним односима

САД гурају друге земље ка новој трци у наоружању, истовремено не показујући спремност за сарадњу на једнаким основама чак и са својим традиционалним партнерима, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Шојгу је рекао да смо данас "сведоци трансформације међународних односа и њихове транзиције ка мултиполарном систему, што карактерише прерасподела сфера утицаја и оштра компетиција за регионално и глобално лидерство".

"У тим условима, САД желе да задрже улогу хегемона у међународним питањима користећи сва средства, укључујући и војна и гурајући земље ка новој трци у наоружању", казао је Шојгу на самиту министара одбране земаља Шангајске организације за сарадњу у Пекингу, пренела је агенција Тас.

Шојгу је додao да истовремено Вашингтон није спреман за сарадњу на једнаким основама, чак ни са традиционалним партнерима.

"То потврђује нова америчка доктрина у области националне безбедности и одбране и њихов напор да ревидирају најважније међународне споразуме, укључујући и одлуке УН и основне принципе Светске трговинске органзације", казао је Шојгу.

САД "без имало срама" објављују да трендови у светској политици и економији, које они сматрају неповољним, могу да се "поправе" војном силом, рекао је Шојгу.

Шојгу је навео и да политика Вашингтона помаже терористима да појачају активности на северу Авганистана.

Према оцени Шојгуа, ситуација у Авганистану се погоршава.

"САД и НАТО нису успеле да нормализују ситуацију упркос њиховом војном присуству у тој земљи које траје више од 15 година. Заправо, они желе да обезбеде војно присуство по сваку цену да би појачали утицај на централноазијске земље. У међувремену, политика Вашингтона помаже терористима да појачају активности на северу Авганистана", рекао је Шојгу.

Шојгу је навео да је у Авганистану у успону кријумчарење дроге од чега се "финасира ширење терористичких активности".

"Екстремисти Исламске државе јачају позиције у Авганистану што изазива забринутост јер је број њихових припадника достигао 4.500", указао је Шојгу.

Шојгу је рекао да авганистански конфликт не може бити решен на бојном пољу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара