Премијер Јерменије поднео оставку

Новоизабрани премијер Јерменије Серж Саргсјан саопштио је да је поднео оставку након вишедневних масовних протеста широм земље.

Јерменски парламент је Саргсјана, који је и бивши шеф државе, изабрао за премијера у уторак.

Демонстранти су на улице изашли због спорне измене уставног амандмана, који је 2015. године извршну власт пренео из руку председника у руке премијера.

АП је навео да је именовање Саргсјана за премијера део јерменске транзиције ка систему који смањује овлашћења председника, а јача премијерова овлашћења, док критичари кажу да ће ова измена заправо Сарсјану омогућити да доживотно води земљу.

Раније данас, из притвора је пуштен опозициони лидер Никол Пашињан, дан након хапшења.

Полиција је у недељу ухапсила тројицу опозиционих лидера, укључујући Пашињана и близу 200 демонстраната.

Током дана, протестима се придружила и група јерменских војника, иако је министарство одбране саопштило је да ће строго бити кажњени.

Демонстранти славе на улицама Јеревана због оставке премијера.

"Мислим да је његова оставка јасан приказ демократије на делу. Не завршавају се оставком сваке демонстрације у сваком ћошку света", рекао је портпарол бившег председника, преноси Би-Би-Си.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво