Шведска академија због скандала мења правила функционисања

Шведска академија, која бира добитнике Нобелове награде за књижевност, признала је да су у јавност унапред процурела имена неких од ранијих добитника награде и обећала да ће променити правила, која се односе на њено функционисање.

Академија, такође, тврди да се у оквиру те институције није знало за наводно сексуално непримерено понашање мушкарца, који је ожењен једном од чланица Академије, што је изазвало контроверзе.

Скандал је избио када је 18 жена јавно оптужило познатог фотографа Жана-Клода Арноа за сексуално непримерено понашање у новембру прошле године.

Арно, рођен у Француској, ожењен је чланицом Шведске академије и песникињом Катарином Фростен, која је недавно поднела оставку у Академији.

Током истраге о случају сексуално непримереног понашања, које се повезује с Арноом, појавиле су се и тврдње да су идентитети ранијих добитника награде унапред откривени.

Шведски лист Дагенс Нихетер је раније пренео да је Арно више пута открио поверљиве информације са састанака Академије, али Академија није идентификовала ко је "извор цурења" информација.

"Истрага показује да је дошло до кршења правила поверљивости Академије у вези с доделом Нобелове награде за књижевност", навела је академија у саопштењу.

Истрагом је утврђено и "неприхватљиво понашање у форми нежељене интимности" једног мушкарца, додаје академија.

Академија наводи да ће истрага бити предата полицији.

Ројтерс наводи да адвокат Арноа, Бјорн Хуртинг, није био доступан за коментар, али да је раније рекао за агенцију да његов клијент негира све оптужбе за сексуално злостављање, као и оне које се односе на процурела имена добитника.

Премијер Шведске Стефан Лeвен, краљ Карл Густав и Нобелов одбор изразили су раније своју забринутост.

Комитет броји 18 чланова који су постављени на ту дужност доживотно и технички није им дозвољено да напусте то место.

Године 1989. су три члана поднела оставке јер је Академија одбила да осуди иранског ајатолаха Рухолаха Хомеинија, који је позивао на убиство писца Салмана Руждија због "Сатанских стихова".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво