Сведоци из Думе тврде да није било хемијског напада

Експерти из Међународне организације за забрану хемијског оружја напокон су после више одлагања обишли место наводног напада хемијским оружјем у сиријском граду Думи и прикупили узорке за истрагу. Стигле су и прве изјаве сведока, који потврђују да таквог напада – није било.

Међународни инспектори су обишли болницу у Думи, одакле су почетком месеца стигли драматични снимци грађана којима се указује прва помоћ млазовима воде после хемијског напада. Разговарали су са лекарима, болничарима и становницима.

"Дим или прашина су активирали акутну астму. Неговали смо пацијенте због акутне астме, нису имали ни један симптом тровања хемикалијама", тврди лекар болнице у Думи Малик ел Нажар.

Болничар из Думе Јасар Адави наводи да је све било пуно прашине услед војних дејстава, и да је било и много рањеника.

"Онда су од споља дошли неки људи, вероватно Бели шлемови, са гас маскама и почели да вичу да се управо догодио хемијски напад. Они су почели да се прскају водом а болесници су се успаничили па су поливали и себе и своју децу. Ми то нисмо могли да контролишемо", објашњава Јасар Адави.

Грађани говоре о вишемесечној опсади, жртвама услед размене артиљеријске ватре, али нико није видео ниједан напад хемијским оружјем.

"Ми се сви познајемо, живимо заједно. Нико од нас није био нападнут бојним отровом. То су све закували они Бели шлемови и побуњеници, ти су нам уништили земљу", каже један грађанин Думе.

Прикупљени узорци ће бити анализирани у лабораторијама Организације за забрану хемијског оружја. За то време, владине снаге и њени савезници наставили су бомбардовање опкољене енклаве јужно од Дамаска коју држе припадници такозване Исламске државе и друге џихадистичке групе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво