Макрон: Трамп и ја нисмо део класичног система

Француски председник Емануел Макрон изјавио је за "Фокс њуз", уочи сутрашњег доласка у тродневну посету САД, да са шефом Беле куће има "веома посебан однос" јер су обојица политички "неукротиви" пошто "нису део класичног политичког система", а повезује их борба против тероризма и "приврженост слободи и миру". Руског колегу Владимира Путина описује као снажног лидера, али истиче да не дели његову идеју о демократији.

Емануел Макрон је најавио и да ће приликом посете од америчког Конгреса затражити подршку како би се окончао утицај диктатора и отпадничких држава.

"Ми имамо веома посебан однос зато што смо обојица вероватно они који су неукротиви у системима обе стране. Мислим да је избор председника Трампа био неочекиван у вашој земљи, а вероватно је мој избор био неочекиван у мојој земљи. А ми нисмо део класичног политичког система", рекао је Макрон.

Фокс њуз наводи да ће главни део његове посете, којом се слави 250 година америчко-француских односа, бити званична вечера у Белој кући коју ће Трамп приредити Макрону.

Сајт politico.com наводи да ће председник Француске бити први страни државник који ће вечерати у Трамповој резиденцији од доласка на власт председника САД.

"Ми смо веома привржени истим вредностима... посебно слободи и миру. И мислим да САД данас треба да играју веома снажну улогу у корист мира у различитим регионима света, а посебно на Блиском истоку", навео је француски председник.

"Путинова идеја о демократији није моја"

Макрон је у интервјуу Фокс њузу описао руског колегу Владимира Путина као снажног лидера, али је истакао да не дели његову идеју о демократији.

"Мислим да је он веома снажан човек и снажан председник. Он жели велику Русију. Људи су поносни на његову политику. Истовремено је изузетно чврст према мањинама и својим противницима, са идејом о демократији која не може бити моја", рекао је француски председник.

Избегао је коментар о америчкој истрази о мешању Русије у изборе за председника САД 2016, рекавши да се то не одражава на односе Француске с председником Доналдом Трампом.

"Амерички народ је гласао за председника Трампа и изабрао га. Ви имате свој систем. Слободна сте земља са владавином права... Не треба ја да судим – нити да на известан начин објашњавам вашем народу ко би требало да им буде председник", рекао је Макрон за Фокс њуз.

Међутим, он је позвао Трампа да одустане од својих недавно објављених тарифа на челик и алумунијум, или да за Европску унију направи изузетак, преноси портал Политико у свом европском издању.

"Надам се да он неће применити ове нове тарифе и да ће одлучити да Европску унији из тога изузме", истакао је француски председник, поручивши да се "са савезницима не води трговински рат".

Нема "плана Б" за Иран

Оценио је да не постоји "план Б" за нуклеарни споразум с Ираном и да би Вашингтон требало да остане у том споразуму докле год не постоји боља опција, пренео је Ројтерс.

Наводи се да је Макрон, такође, рекао да ће САД, Француска и други савезници имати "веома важну" улогу у обнови Сирије након што рат буде завршен.

Председник Француске је упутио и упозорење да ће Иран, за којег Ројтерс наводи да је био најоданији савезник сиријског председника Башара ел Асада, прегазити Сирију уколико друге земље превише рано повуку сопствене трупе из те земље.

Поклон – младица храста

Макрон ће америчком председнику Трампу током посете поклонити младицу храста као симбол снаге односа између две земље.

Крис Валас, новинар Фокс њуза који је Макрона интервјуисао у Јелисејској палати, наводи да је реч је о младици храста са севера Француске и да се Макрон нада да ће она бити засађена у врту Беле куће како би симболизовала трајност пријатељства.

Америчка телевизија наводи да је за сутра планирано да прва дама САД Меланија Трамп приреди приватну вечеру за Макрона и супругу Брижит у Маунт Вернону, поседу првог председника САД Џорџа Вашингтона, на обали реке Потомак у Вирџинији.

Бела кућа је саопштила да је локација одабрана као подсетник на "јединствени статус" Француске као првог савезника Америке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво