AП: Нова Кимова стратегија или маневар?

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун коначно је проговорио о томе шта планира да донесе за преговарачки сто самита са САД и Јужном Корејом. "Асошијетед прес" оцењује да Ким заправо маневрише како би имао шансу за разговоре са Трампом на "равноправној основи".

Америчка агенција оцењује да нуклеарни програми Северне Кореје није ништа ближи крају него раније.

Ким је у петак, након састанка Централог комитета своје партије, представио нову стратегију Пјонгјанга, која предвиђа окончање нуклеарних и ракетних тестова. Такође је нагласио да ће полигон "Пунгје Ри" бити затворен, међутим, верује се да је полигон већ неко време ван функције.

Северна Кореја се већ деценијама залаже за концепт денуклеаризације који нема никакве сличности са америчком дефиницијом денуклеаризације и обећавају да ће наставити са својим нуклеарним програмом ако Вашингтон не да чврсте гаранције о безбедности Северне Кореје и уклони својих 30.000 војника са Корејског полуострва, наводи АП.

Ким је, по свему судећи, овај пут флексибилнији него што је био у прошлости по питању америчких војника.

Северна Кореја је послала јасну поруку да су сада нуклеарна сила и између редова поручује да би САД требало да их прихвате као једнаке и тако се односе према њима.

Севернокорејски лидер описао је развој нуклеарног оружја као "чудесни успех", а изричито је нагласио да ће Северна Кореја бити "одговорна нуклеарна сила" која никада не би искористила нуклеарно оружје уколико не постоје нуклеарне претње и провокације против њих.

Упркос томе, Кимова порука да Северна Кореја жели да се фокусира на економски развој оставила је позитиван утисак на међународну заједницу.

Трамп је одмах похвалио Кимову изјаву, написавши на Твитеру да добре вести за цео свет долазе из Северне Кореје, док су и Пекинг и Сеул такође похвалили изјаву.

Премијер Јапана Шинзо Абе, који има веома чврст став према Северној Кореји, покушао је да да позитиван одговор на Кимову изјаву, али је нагласио да треба бити опрезан.

Стручњаци указују да је ова изјава Кимов почетни потез и да постоји могућност да ће направити још уступака, након што прави преговори започну.

"Ким Џонг Ун је у суштини сада рекао да је Северна Кореја нуклеарна сила и да ће се отарасити нуклеарки када то уради и остатак света. Мислим да је Кимова посвећеност денуклеаризацији доста преувеличана", рекао је истраживач сарадник Милбери института за међународне студије, Џошуа Полак, за АП.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво