"ЕК фаворизује Балкан, није фер према Турској"

Турски амбасадор при ЕУ Фарук Кајмакчи сматра да Европска комисија нија била праведна према Турској у најновијем извештају о напретку јер је фаворизовала балканске земље кандидате.

Фарук Кајмакчи је у интервјуу за бриселски портал Еурактив рекао да Брисел игнорише тешкоће са којима се Турска суочава и да не пружа Анкари довољно јасну перспективу чланства.

Према његовим речима, у извештају ЕК има неколико проблема.

"Један је тај што прави разлику између Западног Балкана и Турске. Заправо, не постоји опис Западног Балкана. Шта је јужни Балкан, шта је северни Балкан? Не постоји таква дефиниција. Ако говорите о земљама кандидатима, има их само пет и два потенцијална кандидата, а једног од њих не признају ни све државе чланице ЕУ", нагласио је Кајмакчи.

Друга ствар је што ЕУ не разуме довољно проблеме са којима се Турска суочава, каже он и објашњава да је организација имама Фетулаха Гулена (ФЕТО) највећа претња за Турску, као и да су групе сиријских Курда напале Турску више од 700 пута, те да треба узети у обзир и конфликте око Турске.

Такође, наглашава турски амбасадор, извештај треба да пружи јаснију перспективу чланства.

Како наводи, ако ЕУ не делује као право сидро, онда не може да очекује да ће земље кандидати бити кредибилни кандидати и ово је дилема ЕУ.

"Зашто се перспектива јасно даје за шест земаља на Балкану, а не Турској, иако је Турска кандидат који преговара?", питао је он и додао да ће, што је ЕУ буде више подржавала, Анкара спремније и брже да спроводити реформе и усклађивати своје са европским законима.

Турски амбасадор такође оцењује да извештај није фер ни када је реч о билатералним питањима.

"Природно је да треба да имамо нормалне односе са сваком државом чланицом. Али не помаже коришћење овог извештај или неке институције ЕУ као средства моћи против земље кандидата у име солидарности са чланицама ЕУ, без обзира на то да ли је конкретна чланица у праву или не", рекао је Кајмакчи додавши да мисли на Грчку и администрацију кипарских Грка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво