Извињење ЕТА за зло које је нанела жртвама

Баскијска сепаратистичка организација ЕТА извинила се за зло које је нанела жртвама и члановима њихових породица током пола века дуге оружане борбе за независност Баскије на северу Шпаније и југозападну Француске.

"Свесни смо да смо током овог дугог периода оружане борбе изазвали много боли и нанели непоправљиву штету. Желимо да изразимо наше поштовање према мртвима, рањенима и жртвама акција ЕТА. Искрено се извињавамо", навела је ЕТА у саопштењу објављеном у баскијском листу Гарa.

Шпанска влада поздравила је извињење ЕТА, истичући да је та група поражена "оружјем демократије".

У саопштењу канцеларије шпанског премијера се наводи да је ЕТА требало давно да се извини.

"Жртве, њихова сећања и достојанство били су пресудни у наношењу пораза ЕТА. ЕТА је требало још давно да се искрено и безусловно извини", каже се у саопштењу.

Ројтерс напомиње да је ово извињење уследило након што су медији јавили да се очекује да ЕТА почетком маја објави коначно расформирање, чиме би окончала вишедеценијску насилну кампању за независност Баскије од Шпаније.

Та организација је 2011. године прогласила прекид ватре, а оружје је положила у априлу прошле године.

ЕТА у саопштењу истиче да је "помирење један од задатака Баскије", додајући да се то "већ дешава међу грађанима".

ЕТА је одговорна за смрт више од 800 људи, укључујући полицајце, политичаре и привреднике пре него што је 2011. године одустала од оружане кампање за независност Баскије и предала оружани арсенал.

И Француска и Шпанија, где је ЕТА починила већину својих смртононских акција за више од 40 година, захтевале су њено распуштање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи