Инспектори Oрганизације за забрану хемијског оружја ушли у Думу

Стручњаци Организације за забрану хемијског оружја (OЗХО) ушли су у Думу, јавили су сиријски државни медији.

Међународни инспектори OЗХО-а стигли су протеклог викенда у Сирију како би обишли место наводног хемијског напада у Думи у близини Дамаска, пренео је Ројтерс.

Како се наводи, очекује се да ће експерти проценити ситуацију и прикупити информације о наводном нападу хемијским оружјем, преноси Тас.

У међувремену, генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је сиријску владу да међународним инспекторима за хемијско оружје омогући рад без ограничења.

"Сиријска влада је дужна да им омогући све услове за рад без икаквих ограничења", рекао је Гутерес, преноси АП.

Гутерес није потврдио да ли су инспектори успели да уђу у сиријски град Думу, али је новинарима у Саудијској Арабији рекао да су Уједињене нације учиниле све "како би обезбедиле да експерти ОЗХО-а стигну до Думе што пре".

Помоћник сиријског министра спољних послова Ајман Сусан изјавио је раније данас да ће Сирија пружити сву помоћ међународним експертима, као и да Дамаск очекује да чланови тима експерата обаве свој задатак на непристрасан начин, не потпадајући под притисак са којим се суочавају.

Према његовим речима, Сирија очекује извештај стручњака и како би одбацили лажне тврдње да је Дамаск извршио напад хемијским оружјем, а које су Русија и Иран већ одбациле.

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјапков јуче је изјавио је да тим истражитеља ОЗХО-а не може да приступи месту наводног хемијског напада у сиријској Думи, јер немају одговарајућу дозволу Уједињених нација.

Потом је из УН стигао деманти у којем је наглашено да су пружили све неопходне дозволе за истражни тим.

Огласио се и генерални директор ОЗХО-а, који је рекао да њихов тим "због безбедносних проблема" још није ушао у Думу.

Лекари у Думи демантују тврдње Запада

Са друге стране, Вашингтон је оптужио сиријског савезника Москву - да је ометањем међународне истраге, хтела добити на времену како би уклонила доказе. Тврдње Запада о нападу - одбацују лекари у Думи.

"Неки људи су утрчали у болницу и успаничено викали да се догодио хемијски напад. Прегледали смо повређене, али нисмо установили никакве симптоме који би указивали на тровање", истиче лекар у Думи, Марван Џабар.

"Ипак, неки су почели људе да поливају водом и да то снимају, ти снимци су завршили на интернету, иако смо им рекли да је све у реду", додаје Џабар.

Русија инсистира да доказа о којима говоре западне земље - нема.

Шеф руске дипломатије Сргеј Лавров наглашава да су сви докази које су навели лидери Француске, Британије и Америке потичу из медијских извештаја.

"Биће последица. Русија губи и оно мало поверења у Запад, чија је логика чудна. Јер, прво су казнили, па тек онда сачекали инспекторе да траже доказе. То је горе него у време Хладног рата", оцењује Лавров.

То мишљење не дели Берлин, иако се с Москвом слаже о неопходности политичког решења сиријске кризе.

"Ван сваке сумње и Русија, као савезница сиријског председника Башара ел Асада сноси одговорност за напад. Али важно је наставити дијалог с Русијом", каже немачка канцеларка Ангела Меркел.

Портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт је, у међувремену, рекла да САД верују да инспектори још нису успели да уђу на место наводног хемијског напада.

Науерт је навела да је упозната са извештајима из Сирије да су инспектори из Организације могли да виде ту локацију, али је додала да "колико ми знамо њихов тим још није ушао у Думу", преноси Ројтерс.

Непоколебљивост Запада по питању кривице сиријког председника - потврђује и одлука Париза да Башару ел Асаду одузме једно од највећих француских признања - Легију части, коју му је пре 18 година доделио председник Жак Ширак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара