"Авио-компаније треба да плате компензацију због одложених летова"

Европски суд правде саопштио је да авио-компаније морају да плате путницима компензацију за одложене летове, које су изазвали изненадни штрајкови због одлука менаџмента.

Пред Европски суд правде изнето је неколико предмета након што је немачка авио-компанија "ТУИ флај" саопштила да је изненадни штрајк 2016. године, који није формално иницирао синдикат, био "ванредни догађај", те да компанија није одговорна да исплати компензацију за одложене летове.

Штрајк је уследио након што је "ТУИ флај" објавио план реструктурирања.

Ројтерс подсећа да правила ЕУ предвиђају да путници, чији су летови одложени, имају право на компензацију од 600 евра, у зависности од дужине лета.

Авио-компаније су ослобођене да плате ту компензацију, уколико докажу да су "ванредне околности" разлог за одлагање летова, које компанија није могла "разумно да избегне".

Европски суд правде, стога, није сагласан с мишљењем "ТУИ флаја" и наводи да су такве околности једино релевантне ако нису део нормалне активности авио-компаније и ако су ван њене контроле.

Судије сматрају да је реконструкција била део нормалног пословања компаније, те да се могао предвидети ризик од неслагања и сукоба с особљем.

"Не може се сматрати да је питање изненадног штрајка у садашњем случају изван стварне контроле ТУИ флаја", наводи Европски суд.

Европски суд правде додао је и да би прављење разлике између изненадних штрајкова и штрајкова које организују синдикати учинило да компензација за путнике зависи од правила у различитим земљама ЕУ, што би могло да угрози права путника.

број коментара 0 пошаљи коментар