Трампова дипломатија на Твитеру

Бомбардовање Сирије остаће упамћено и по томе што је први пут у историји напад на једну земљу најављен на "Твитеру", тако што је Доналд Трамп поручио да стижу лепе, паметне и нове ракете. Амерички председник није једини светски политичар који своје ставове и планове обзнањује на тој мрежи. Међутим, уз то што је најпраћенији политичар на "Твитеру", Доналд Трамп је на тај начин дипломатију пребацио на један други ниво.

Иако је оснивачу Твитера својевремено било жао ако је та мрежа допринела да Доналд Трамп буде изабран за председника САД, Трампу је она у најмању руку била корисна.

"Без 'Твитера', ја не бих био овде", написао је Трамп.

Можда је Твитер Трампу подигао популарност, али је амерички председник несумњиво ту мрежу од средства комуникације подигао у средство дипломатије. Да ли дипломатија може да стане у 140 карактера?

"Ако је сентенциозна, ако се сабије у мали простор и други разумеју шифре, можда може", каже Владислав Јовановић, бивши дипломата.

Са два налога, које прати готово 73 милиона људи он шаље поруке неистомишљеницима, поставља, али и смењује људе, попут државног секретара, отклања и доноси дилеме попут оне да ли ће или неће напасти Сирију.

"Да ли је то неозбиљно или није, он је имао оправдане резултате и очекивања од тога. Ја мислим да је сваки канал комуникације који донесе одређени циљ апсолутно легитиман", каже Игор Авжнер, маркетиншки стручњак.

Твипломатија, иако њему најсвојственија, није Трампова измишљотина. Пре седам година дипломатску активност обзнанио је Карл Билт, написавши шефу дипломатије Бахреина да покушава да ступи у контакт са њим.

"Класичан облик дипломатије је почео да губи сјај, па и садржину од Лиге народа, од Другог светског рата јер је Америка, као сила у настајању почела да намеће своје обрасце и разбила круте форме", каже Јовановић.

Песков: Не учествујемо у 'Твитер' дипломатији  

Истраживачи Бурсон-Марстелера су сабрали - 856 Твитер налога припада шефовима држава, влада и дипломатије, што покрива 92 процента чланица Уједињених нација.

"Не учествујемо у 'Твитер' дипломатији. Подржавамо озбиљан приступ међународним односима", каже Димитриј Песков, портпарол Кремља.

То, међутим, руске институције и званичнике, па и Владимира Путина, није спречило да имају налоге на друштвеним мрежама и да баш ту изражавају ставове о политичким приликама.

"Сто европских држава има 'Твитер' налоге, 75 азијских, 70 афричких, то што је поручено из Москве је на рачун Доналда Трампа", каже Милан Мишић, новинар, бивши дописник из САД.

Ставове канцеларке Ангеле Меркел ипак нисмо сазнали из твитова, оставила их је за медијске наступе и личне разговоре.

"Не твитујем. Понекада користим 'Твитер', онда укуцам Доналд Трамп и све имам", каже Меркелова.

"Твитер је само алат којој садржај даје корисник, Трамп се од свих разликује по количини контроверзи коју генерише, ту је ненадмашан и не верујем да у догледно време може да буде надмашен", каже Мишић.

Током прве године председништва Доналд Трамп је твитовао 2.568 пута, у просеку од њега је дошло седам твитова дневно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво