ЕУ се није сагласила о новим санкцијама Ирану

Због противљења Италије и страха да кажњавање Техерана ипак не би спречило америчког председника Доналда Трампа да се повуче из нуклеарног споразума, Европска унија није постигла сагласност за наметање нових санкција Ирану.

Француска, Немачка и Велика Британија предложиле су увођење директних санкција иранским милитантима и командирима који се боре у име сиријског председника Башара ел Асада, надајући се да ће тиме убедити Доналда Трампа да не одустаје од нуклеарног споразума, преноси Ројтерс.

Међутим, наишли су на противљење Италије и Аустрије.

Говорећи на маргинама данашњег састанка министара спољних послова ЕУ у Луксембургу, поједине дипломате су рекле да такав исход значи да ЕУ неће испунити рок који је Трамп поставио са захтевом да се "поправи" уговор са Ираном, којим је обустављен програм производње нуклеарног оружја у замену ублажавање санкција.

Како се наводи, ЕУ жели да одржи споразум, који Трамп жестоко критикује, и до 12. маја ће морати да одлучи да ли остаје блажи режим санкција или их поново уводи Техерану што ће бити одустајање од споразума.

"Изгледа да је нуклеарни споразум већ мртав, и што ризиковати јачање радикала у Ирану и подривање наших шанси да тамо остваримо контакт", рекао је један од дипломата.

Други дипломата, из једне од три водеће европске државе истакао је да Унија има још четири недеље да донесе одлуку, док је трећи истакао да је мало вероватно да ће ЕУ увести нове санкције до половине маја.

Министри земаља ЕУ сложили су се да ће наставити рад по том питању у наредним данима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво