Турска порука Грчкој: Одустаните од провокација у Егејском мору

Премијер Турске Бинали Јилдирим затражио је од грчке владе да одустане од "провокативних потеза" у спорним подручјима Егејског мора, након што је турска обалска стража склонила грчку заставу са острвцета у близини области Дидим на југозападу Турске 15. априла.

"Дошло је до покушаја да се стави грчка застава на ненасељено камено острвце код Дидима. Наша обалска стража је учинила оно што је било неопходно и уклонила заставу", навео је Бинали Јилдирим.

Саветовао је Грчку да остане у оквирима граница добросуседских односа и да избегава провокације које би повећале тензије.

Турски премијер је такође рекао да најновији догађај подсећа на ситуацију из фебруара код острваца Кардак, када је турски патролни брод налетео на брод грчке обалске страже у Егејском мору.

И турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу такође је упозорио Грчку, називајући грчког министра "својевољним", на заједничкој конференцији за медије са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

У међувремену, грчка влада је саопштила да нема сазнања о инциденту.

"На основу последњих брифинга из Министарства одбране и морнарице, нема потврде о било каквом инциденту који би укључивао нарушавање грчког простора", рекао је портпарол Владе Дмитрис Цанакопулос.

Додао је да ће се наставити истрага, а Јилдиримове наводе је назвао "провокативним и осуђујућим".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи