Рјабков тврди да су блокирани истражитељи у Сирији, УН демантују

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је да тим истражитеља Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) не може да приступи месту наводног хемијског напада у сиријској Думи, јер немају одговарајућу дозволу Уједињених нација. УН демантују Рјабкова и истичу да су пружили све неопходне дозволе за истражни тим. Генерални директор ОЗХО каже да њихов истражни тим "због безбедносних проблема" још није ушао у Думу.

Сергеј Рјабков каже да је тим истражитеља заустављен у Думи, а као разлог је навео то да немају дозволу Одсека за безбедност Уједињених нација, преноси АП.

АП наводи да његова данашња изјава можда наговештава да неко блокира тим истражитеља Организације за забрану хемијског оружја, а Русија и Сирија су поздравиле њихову истрагу.

С друге стране, Уједињене нације саопштавају да су пружиле све неопходне дозволе за истражни тим Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) у Думи.

"Уједињене нације пружиле су неопходне дозволе да тим ОЗХО ради у Думи. Нисмо одбили никакав захтев да тај истражни тим оде у Думу", рекао је портпарол УН Стефан Дужарик, демантујући наводе Рјабкова да тим не може да приступи Думи.

Директор ОЗХО: Безбедносни проблеми у Думи

Генерални директор Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) Ахмет Узумџу каже да њихов истражни тим "због безбедносних проблема" још није ушао у Думу, два дана након што су стигли у Сирију.

Ахмет Узумџу је на извршном савету ОЗХО навео да су руски и сиријски званичници, који су присуствовали састанку у Дамаску, рекли истражном тиму да и даље постоје "безбедносни проблеми који морају да буду решени пре него што тим уђе" у Думу, преноси АП.

Узумџу је истакао да се нада да ће бити учињено све што је неопходно како би тим могао да уђе у Думу што је пре могуће.

Тим ће истраживати место наводног хемијског напада, где се верује да је 40 особа погинуло.

Наводни напад догодио се 7. априла, а сиријска влада демантовала је да је користила хемијско оружје и поздравила је истрагу.

Тај град је, иначе, доскора био под контролом побуњеника.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво