Како ће "језик санкција" утицати на руску привреду

Док Америка припрема нови пакет санкција Русији, можда већ данас, Москва сабира последице претходних. Прве реакције на последњи талас економских рестрикција биле су драматичне. Ситуација на берзи и тржишту се потом стабилизовала, али се и даље стрепи од нових потеза. Русија разматра контрамере у виду закона који би требало да забрани увоз америчких производа и услуга, и поручује да је Вашингтон изгубио везу са реалношћу

Седморица руских богаташа, 12 компанија, 17 званичника – санкције су најтеже они претрпели. Тринаест милијарди долара у једном дану изгубила је руска берза, милијардери, према проценама, од 12 до 16 милијарди.

"То је био велики потрес, и берза има стрес, како је време протицало није га много прошло, они су почели да се враћају. Наравно, неће се вратити на почетни ниво", сматра главна и одговорна уредница портала Спутњик Љубинка Милинчић.

Да се врати том смеру руска економија успела је и када су 2014, након руске анексије Крима, уведене санкције САД. Да је успела да се прилагоди новој економској реалности, потврђује и раст привреде 2017. Нова рунда санкција, чини се, са јачим последицама.

Иван Вујачић, професор на Економском факултету Универзитета у Београду, сматра да је то покушај да се преко олигарха изврши притисак на Путина.

"Мислим да је то погрешно јер су олигарси део власти у Руској Федерацији. Тешко видети разграничити уопште где почиње приватни сектор а завршава се државни. Делимично ће потрести неке секторе, Дерипаску, који ће бити скинут са берзе. Погодиће технолошки напредак Русије, погодиће евентуално финасијско тржиште", додаје Вујачић.

Доњи дом парламента расправљаће о нацрту закона који предлаже да се ограничи увоз софтвера и пољопривредних производа. Државним компанијама под америчким санкцијама руска влада најављује додатну помоћ.

"Тако да се говори о оснивању оф-шор зона на Далеком истоку. Још увек нису донете одлуке, али то је једна од могућности. Олигарси неће моћи да позајмљују новац од страних банака али ће моћи да позајмљују од својих банака", објашњава Љубинка Милинчић.

Вујачић указује да Русија има мање опција да погоди Запад него што Запад има да погоди њу.

"Али, опет али ће то бити на нивоу неких циљаних санкција. Претпостављам да ће бити на неке америчке фирме које улажу у Русији. Оно што је лоше је што се ствара једна атмосфера неповерења за улагење у Русији. Трампова администрација користи овакве ствари ради добијања некакве позиције у потенцијалним преговорима. То ради на неорганизован, незграпан начин где се не виде трајне последице. Као што смо могли да видимо, САД унесе једну нестабилнсот у светску привреду", додаје Вујачић.

Језик санкција не може да се користи – поручује Москва Вашингтону. Ипак нове најављне санкције САД, сматрају аналитичари, могле би да нанесу штету која не може да се поправи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара