Макрон наставља са својом економском стратегијом

У домаћој арени, председник Француске Емануел Макрон правда своју стратегију за оживљавање привреде укидањем повластица за раднике, упркос томе што је јавност бесна због измена Закона о раду и смањења пореза богатима.

Eмануел Макрон каже да његова стратегија за циљ има да начини Француску конкурентнијом на глобалном тржишту, али се радници плаше да ће изгубити повластице за које су се напорно борили, преноси АП.

"Желимо да будемо успешни на економском пољу како бисмо могли да водимо праве друштвене политике", каже Макрон у интервјуу за француске медије поводом годишњице откако је дошао на чело државе. 

Од прошле године, незапосленост у Француској пала је са око 10 на 8,9 одсто. Раст за ову годину предвиђа се око два одсто БДП-а, што је најбољи резултат Француске у последњих седам година,.

Дефицит буџета остао је унутар смерница Европске уније по први пут у последњих десет година, наводи АП.

Макронова влада започела је промене повећањем пореза пензионерима и смањењем пореза запосленима.

У неким болницама било је отказа, планира се и реорганизација правосудног система као и нови пријемни испити за факултете – француски грађани протестовали су по сваком питању.

Железнички радници штрајкују сваког трећег дана због реформе железница, због чега је дошло до великих сметњи у железничком саобраћају.

Макрон је прошле недеље обећао да ће наставити са реформом железница, упркос критикама, јер како каже, "свет се убрзава".

На протестима у Нанту и Монпељеу ухапшено је 63 особе, а девет полицајаца је повређено, док су протести у другим градовима углавном прошли мирно, наводи АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи