Макрон: Напади на Сирију нису ратни чин, већ одмазда

Председник Француске Емануел Макрон каже да је напад САД, Француске и Велике Британије на Сирију одмазда, након што су западне земље дошле до доказа да је влада Башара ел Асада користила хемијско оружје на сиријском народу, а не чин рата.

Макрон оценује да је постојао потпуни "међународни легитимитет" да се интервенише у Сирији, јер је напад имао за циљ да подржи међународно право, преноси АП.

Како каже, Запад је био присиљен да делује без експлицитне дозволе Уједињених нација, због константних блокада које прави Русија у Савету безбедности.

Напад три савезника на постројења са таквим оружјем представља реакцију међународне заједнице, а изведен је перфектно, веома прецизно, каже Макрон.

"Пре десет дана председник Трамп је рекао да Сједињене Државе треба да се повуку из Сирије. Убедили смо га да је неопходно да тамо остане дугорочно. Такође смо га убедили да је неопходно да ударе ограничимо на локације са хемијским оружјем", истиче француски председник.

Макрон каже да следећег месеца путује у Москву. На новинарско питање да ли су Руси саучесници режиму у Сирији, одговара: "Наравно да су саучесници".

"То сам рекао и Владимиру Путину када смо разговарали, иако они директно нису користили хлор, али су методично онеспособљавали међународну заједницу да делује путем дипломатских канала и заустави употребу хемијског оружја", сматра Макрон.

Русија понавља да је хемијско оружје у Сирији уништено што је потврдила и Организација за његову забрану. Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова у интервјуу за телевизију Русија 1, каже да су отровне супстанце користили екстремисти и да је сиријска војска у многим градовима и селима пронашла складишта са хемикалијама.

Циљ будућих антируских санкција које Америка планира да уведе Москви јесте да се Русија казни јер је "глобални играч". Председник Русије Владимир Путин упозорио је да ће евентуални даљи напади на Сирију свет увести у хаос.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво