"Трка у наоружању постала је опасна стварност"

Званичник руског министарства Владимир Јермаков наводи да је трка у наоружању у свету постала опасна стварност због акција западних држава, додајући да су нови правно обавезујући међународни споразуми тешко могући у догледној будућности.

"Свест (држава Запада) о немогућности да продуже период своје унилатералне доминације у глобалним питањима изазива нервозу и доводи до таквих непримерених акција као што су санкције, принуде и неетичко понашање унутар држава", рекао је Јермаков у Скупштини Савета за спољну и одбрамбену политику, преноси Тас.

Из те перспективе, додао је, трка у наоружању је веома опасна стварност пре него блеф, и она има значајан субверзивни утицај на глобалну стабилност и међународну безбедност.

Јермаков је директор одсека за спречавање ширења нуклеарног оружја и контролу наоружања руског Министарства одбране, наводи Тас.

"Једино валидна правно обавезујућа обавеза у области разоружања је Члан 6 Уговора о неширењу нуклеарног оружја. Тешко да можемо да рачунамо на нешто више у догледној будућности", рекао је Јермаков.

О могућности проширења новог уговора "СТАРТ", који је ступио на снагу 2011. и за који се очекивало да ће на снази бити 10 година, може се, према његовим речима, говорити тек након што се САД у потпуности усагласе са одредбама тог споразума.

Према његовим речима, садашњи систем контроле наоружања више не одговара Американцима, па зато покушавају да подрију постојеће споразуме.

"Споразум о нуклеарним ракетама средњег домета доводи се у питање, неизвесна је перспектива споразума о стратешком офанзивном оружју. Претња појаве оружја у свемиру све је очигледнија. Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба нема шансе да ступи на снагу, а конвенција о биолошком оружју је ћорсокаку", каже Јермаков.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво