"Томахавк" над Сиријом: И вук сит и овце на броју

Домаћи аналитичари за РТС су говорили о нападу САД, Британије и Француске на Сирију, као и о односима западних земаља са Русијом и Турском у светлу последњих догађаја. Познаваоци прилика верују да се о нападу већ разговарало.

Затишје пред буру – тако се може тумачити дан уочи напада на Сирију. Педестоминутно бомбардовање уследило је свега неколико сати пошто се чинило да се рат око Сирије стишава. Док свет страхује, прве анализе умирују.

Уредница Спутњика Љубинка Милинчић оцењује да у овом тренутку не треба страховати од руског одговора. 

"Мислим да у овом тренутку не треба страховати од руског одговора, зато што ни једна ракета није ушла у зону руске одговорности, а са друге стране, већ су се огласили руски званичници који шаљу помирљиве поруке, и моле да се све врати у зону међународног права, да се не разбацује бомбама, већ да се разговара о свему", наводи Милинчићева.

Како каже, руске базе су се склониле као и сиријско наоружање и људи, тако да, додаје, зато нема жртава.

"Зато немамо извештаја о оволико и онолико уништених авиона, значи и вукови су сити и овце су на броју", рекла је Милинчићева. 

Познаваоци прилика верују да се о нападу већ разговарало.

"Први утисак, врло површан, је да су у последњих неколико дана Руси и Американци интензивно разговарали и да је овај напад на зграде у којима се наводно прави хемијско наоружање, координисан са Русима – да су Американци рекли Русима да ће гађати, а да су Руси рекли Асаду шта ће да се гађа", рекла је новинарка Љиљана Смајловић.

Избор тренутка напада везује се за унутрашња политичка дешавања у САД.

Војни аналитичар Александар Радић верује да је напад испунио циљ. Ракетама је, каже, Америка послала поруку да не жели да се одрекне утицаја у Сирији.

"Дискретно је Москви стављено до знања шта је амерички циљ, јер ниједан елемент напада не показује да је постојало настојање да се испровоцира руска реакција. Штавише, дејства су извођена тако да се избегне евентуални судар са Русима на терену, а то би могла да буде јасна порука да је сада циљ да се спусти лопта и да се пребаци комуникација на политичко-дипломатске канале", објашњава Радић.

Слободан Зечевић са Института за европске студије наводи да је циљ напада спречавање Русије да има тоталну контролу над Сријом.

"Они заједнички наступају у тој намери – практично постоји циљ када Русија и Асад преузимају Сирију и доминирају тереном, они практично показују да могу да се врате у ту игру. Политички циљ је да се направи једна коалциоина влада где би они убацили припаднике других етничких њима блиских група у будућу владу да спрече Русе да имају тоталну контролу над Сиријом", објашњава Зечевић.

Однос снага у Сирији утицаће и на однос снага у Уједињеним нацијама.

"На крају неће доћи ни до каквог заједничког закључка али расправа може да допринесе углачавању неких углова. Вероватно ће Русија тражити да се међународна организација која се бави контролом хемијског наоружања да се њој препусти да да коначни суд. они су били на путу тамо али не знам да ли су стигли. треба дати реч стручњацима а не политичким генералима", рекао је дипломата Владислав Јовановић пре заседања Савета безбедности УН

Удари су уследили због наводног напада хемијског оружја у Думи, за који САД, Британија и Француска криве власт Башара ел Асада, док Русија тврди да за то нема доказа. 

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво