Меркелова поздравила напад на Сирију, осуде Русије, Кине и Ирана

Агресија Запада на Сирију ће довести до распламсавања тензија у свету и угрозити међународну безбедност, поручују у Дамаску. Осуде напада стижу из Русије, Ирана, али и Кине која сматра да је политичко решење једини начин да се оконча криза у Сирији. НАТО, ЕУ, Немачка, Турска и Израел поздрављају ударе. Шеф УН позива на уздржаност.

Током ноћи, као реакција на наводни хемијски напад у Думи САД, Британија и Француска су напале циљеве у Сирији. Погођене су три локације које имају везе са производњом хемијског оружја, саопштио је Пентагон.

Председник Сирије Башар ел Асад је рекао да је напад предвођен САД уследио након што је Запад схватио да је изгубио контролу и кредибилитет у конфликту. 

Сиријско Министарство спољних послова је оценило да ће "агресија само довести до распламсавања тензија у свету и угрозити међународну безбедност".

Руски председник Владимир Путин је снажно осудио напад рекавши да садашња ескалација око Сирије има разоран утицај на читав систем међународних односа.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је указао да су напади уследили дан уочи доласка међународних инспектора за хемијско оружје.

"Нека САД и њихови савезници објасне нелегитимне акције у Сирији. Тврде да имају доказе да је хемијско оружје коришћено у Думи и да је то урадио нико други до Башар ел Асад", рекао је Лавров.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је рекла да је нападнута престоница суверене државе која се годинама бори против претње тероризма и то у време када је постојала шанса за мирну будућност.

Реаговао је и руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов поручивши да напади на Сирију неће остати без последица, јавља РТ.

Навео је да је "увреда председника Русије неприхватљива" и да САД немају морално право да оптужују друге државе јер поседују велики арсенал хемијског оружја.

Ирански председник Хасан Рохани упозорио је да ће војни удар на Сирију, који су предводиле САД, довести до деструкције на Блиском истоку, јавила је полузванична иранска новинска агенција Тасним.

"Американци желе да оправдају своје присуство у региону таквим нападима", цитира та агенција речи Роханија.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи назвао je "злочинцима" лидере САД, Британије и Француске, земаља које су извеле напад.

Кина је осудила војну акцију као кршење међународног права, и позвала на објективну истрагу о наводном нападу хемијским оружјем.

Министарство спољних послова Кине саопштило је да је политичко решење једини начин да се оконча криза у Сирији и позвало на праведну и објективну истрагу о наводном нападу хемијским оружјем у Сирији, преноси Ројтерс.

Портпаролка тог Министарства Хуа Чуњинг рекла је на конференцији за новинаре да се Кина снажно противи употреби силе у међународним односима и да било каква војна акција која заобилази Савет безбедности УН представља кршење принципа и основних норми међународног права.

"Кина се залаже за избегавање тензија на Блиском истоку - и за политичко решење сиријске кризе. Било каква војна акција мимо СБ представља кршење међународног права", рекао је Ма Ђауи, стални представник Кине у УН. 

Министарство спољних послова Египта саопштило је да је та земља дубоко забринута због војне ескалације у Сирији, не спомињући конкретно ракетне нападе, наводи Ројтерс.

Египат позива на мирно решење кризе и наставак напора да се хуманитарна помоћ достави онима којима је она неопходна.

Генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абул Геит изразио је жаљење и забринутост због последњих дешавања у Сирији и рекао да су све стране, а пре свега сиријска влада, одговорне за погоршање ситуације.

Нагласио је да решење ситуације у Сирији подразумева одрживо политичко решење.

Председник Европског савета Доналд Туск поручио је да ће "Европска унија бити са својим савезницима на страни правде".

"Удари САД, Француске и Британије јасно показују да сиријски режим, заједно са Русијом и Ираном, не може да настави ову људску трагедију, барем не без икакве цене", написао је Туск на свом званичном налогу на Твитеру.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер позвао је сиријску владу да престане да употребљава хемијско оружје.

"Ово није први пут да је сиријски режим користио хемијско оружје против цивила, али мора бити последњи пут", истакао је Јункер.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је подржала ваздушне ударе САД, Француске и Велике Британије на Сирију као "неопходну и адекватну" акцију, како би се Сирија упозорила да не користи поново хемијско наоружање.

"Ми подржавамо чињеницу да су наши амерички, британски и француски савезници на тај начин преузели одговорност као сталне чланице Савета безбедности УН", рекла је Меркелова, преноси Ројтерс.

Раније ове недеље, Ангела Меркел је рекла да Немачка неће учествовати у војној акцији против Сирије.

Италијански премијер Паоло Ђентилони назвао је ваздушни напад "ограниченом акцијом", која је имала за циљ да погоди капацитете за производњу и ширење хемијског оружја.

"То не може и не треба да буде почетак ескалације", сматра Ђентилони.

Његов шпански колега Маријано Рахој је оценио да оно што се догодило у Сирији протеклих дана превазилази константно кршење прекида ватре и да је "одговор на та зверства легитиман и пропорционалан".

И Израел је поздравио напад. Премијер Бенјамин Нетанијаху похвалио је ваздушне ударе као доказ посвећености да се обустави употреба хемијског оружја.

Израелски званичници су претходно поручили да је акција предвођена САД поново успоставила црвену линију коју је Башар ел Асад био прешао.

"Прошле године председник Трамп је учинио јасним да употреба хемијског оружја прелази црвену линију. Ноћас, под америчким вођством, САД, Француска и Уједињено Краљевство су поново успоставили ту линију", навео је израелски званичник.

Ваздушне нападе је поздравио и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, поручивши да је та операција порука Башару ел Асаду да "његови масакри" неће остати без одговора.

"Невин народ Сирије требало је бранити много раније", рекао је Ердоган.

Ројтерс је претходно пренео турске војне изворе који су такође рекли да та земља поздравља нападе и сматра их одговарајућим одговором.

Бугарска, која тренутно председава ЕУ, саопштила је да су напади САД, Француске и Велике Британије на Сирију одговори на ратне злочине.

"Грчка осуђује коришћење хемијског оружја и подржава напоре да се она униште. У исто време, међународна заједница требало би да стреми ка политичком и одрживом решењу у Сирији, које ће окончати рат и дозволити повратак избеглица", саопштено је из Министарства спољних послова.

Хрватско Министарство спољних и европских послова саопштило је да та земља "подржава партнере и савезнике у напорима спречавања сваког даљег коришћења хемијског оружја у Сирији и заштите цивилног становништва". 

Званична Тирана је подржала ваздушне нападе на Сирију.

"Ми смо на страни наших савезника и подржавамо одлуку председника Трампа да се заштите животи људи, људска права и све радње које, не само што кажњавају варварске поступке, већ стварају сигурност и стабилност широм света", изјавио председник Албаније Иљир Мета, пренели су медији у Тирани.

Косовски премијер Рамуш Харадинај и косовски министар спољних послова Беџет Пацоли поручили су да Приштина подржава акцију САД, Британије и Француске на заустављању режима Башара ел Асада.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво