Петнаест година од инвазије САД – Ирак у рушевинама

Сједињене Државе су 9. марта 2003. године напале Ирак због хемијског оружја – које никад није пронађено. Смењен је и погубљен Садам Хусеин, ирачки народ је страдао, земља уништена. Инвазија је ојачала радикални ислам у региону и завладала је такозвана Исламска држава. Потпуним ослобађањем Ирака од фундаменталиста уследиле су нове муке. Како обновити или изградити уништено? Обећаних међународних пара и помоћи још нема.

У трогодишњем рату са Исламском државом, уништени су северни и западни Ирак. Треба обновити куће, болнице, школе, путеве, аеродроме и телекомуникациони систем. На листи ирачке владе је 157 пројеката. За комплетну обнову треба 88 милијарди долара, а за почетак бар 25.

"Приоритет је обнова мостова. Екстремистичке групе су уништиле више од 130 мостова, важне саобраћајнице и зграде универзитета. Уништене су електране", истиче економски саветник премијера Ирака Мазхар Мухамед Салех.

Уједињене нације, кад имају новца, обнављају инфраструктуру у двадесетак ирачких градова.

Иако је претрпео велика разарања, живот се враћа у Мосул. Пре сукоба, ту је живело два милиона људи, а сада око 600.000 становника нема где да се врати. Ипак, ауто-механичар Халид Ибрахим је кренуо од нуле. Нашао је песак, цемент и цигле. Опет има радњу.

"Моја радња је сравњена са земљом. Све сам очистио и поправио... колико сам могао. Али немам пара да купим врата, нити нову пећ", каже Халид.

Дуж обале реке Тигар у Мосулу, на четири километра нема ниједне читаве грађевине. Уске улице Старог града пуне су стакла, бетона и метала. У тонама шута, има експлозива и неексплодираних направа. Хранитељица Шата Калил је изгубила породицу и од тада брине о десеторо сирочића.

"Потребна нам је помоћ. Они који су је обећали – обећање нису испунили. Немамо основне ствари. Вратили смо се у наше куће, али тамо ништа нисмо затекли. Тражим помоћ, не само за себе већ и за комшије", рекла је Шата.

Статистика је поражавајућа – 24 милиона људи је без крова над главом. Погинуло је најмање 134.000 цивила, индиректно тај број је четири пута већи.

У разрушеном Мосулу, муслимани помажу комшијама хришћанима да обнове разорене цркве. У граду не доминира ниједна верска група или секта. Напротив, оличење је мултиетничности и верске разноликости Ирака. Мештани кажу да је увек тако било, и да би тако требало и да остане.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво