Петнаест година од инвазије САД – Ирак у рушевинама

Сједињене Државе су 9. марта 2003. године напале Ирак због хемијског оружја – које никад није пронађено. Смењен је и погубљен Садам Хусеин, ирачки народ је страдао, земља уништена. Инвазија је ојачала радикални ислам у региону и завладала је такозвана Исламска држава. Потпуним ослобађањем Ирака од фундаменталиста уследиле су нове муке. Како обновити или изградити уништено? Обећаних међународних пара и помоћи још нема.

У трогодишњем рату са Исламском државом, уништени су северни и западни Ирак. Треба обновити куће, болнице, школе, путеве, аеродроме и телекомуникациони систем. На листи ирачке владе је 157 пројеката. За комплетну обнову треба 88 милијарди долара, а за почетак бар 25.

"Приоритет је обнова мостова. Екстремистичке групе су уништиле више од 130 мостова, важне саобраћајнице и зграде универзитета. Уништене су електране", истиче економски саветник премијера Ирака Мазхар Мухамед Салех.

Уједињене нације, кад имају новца, обнављају инфраструктуру у двадесетак ирачких градова.

Иако је претрпео велика разарања, живот се враћа у Мосул. Пре сукоба, ту је живело два милиона људи, а сада око 600.000 становника нема где да се врати. Ипак, ауто-механичар Халид Ибрахим је кренуо од нуле. Нашао је песак, цемент и цигле. Опет има радњу.

"Моја радња је сравњена са земљом. Све сам очистио и поправио... колико сам могао. Али немам пара да купим врата, нити нову пећ", каже Халид.

Дуж обале реке Тигар у Мосулу, на четири километра нема ниједне читаве грађевине. Уске улице Старог града пуне су стакла, бетона и метала. У тонама шута, има експлозива и неексплодираних направа. Хранитељица Шата Калил је изгубила породицу и од тада брине о десеторо сирочића.

"Потребна нам је помоћ. Они који су је обећали – обећање нису испунили. Немамо основне ствари. Вратили смо се у наше куће, али тамо ништа нисмо затекли. Тражим помоћ, не само за себе већ и за комшије", рекла је Шата.

Статистика је поражавајућа – 24 милиона људи је без крова над главом. Погинуло је најмање 134.000 цивила, индиректно тај број је четири пута већи.

У разрушеном Мосулу, муслимани помажу комшијама хришћанима да обнове разорене цркве. У граду не доминира ниједна верска група или секта. Напротив, оличење је мултиетничности и верске разноликости Ирака. Мештани кажу да је увек тако било, и да би тако требало и да остане.

број коментара 13 пошаљи коментар
(уторак, 15. мај 2018, 11:35)
anonymous [нерегистровани]

Teroristi

Sa zapada su razrusili jednu bogatu naprednu zemlju u kojoj je i danas nered a oni pljackaju naftu i ostala bogatstva IRAKA.

(субота, 31. мар 2018, 03:36)
anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Demokratija zapadnog ili Antickog tipa ???

Demokratija,,Zapadnog tipa,, znaci,Koreja ,,Vietnam,,
Kambodja,,Irak,,Kuvait,,Libija,,Sirija,,Ukrajina,,NATOp.
I sankcije, I sankcije , i sankcije...Pero

(петак, 30. мар 2018, 23:35)
anonymous [нерегистровани]

Demokratija

Pola milona mrtvih, iracko drustvo podeljeno, drzava u rusevinama...Eto to je rezultat uvodjenja zapadne 'demokratije'. U svemu ovome najmanji problem su rusevine, infrastrukturu je najlakse resiti, problem su podele u irackom drustvu koje su toliko duboke da ce Irak narednih 100 godina, a mozda i vise, lutati u mraku...

(петак, 30. мар 2018, 23:22)
anonymous [нерегистровани]

Sta je sa naftom?!

Neko uzima naftu dzabe,panema novca za onovu?!

(петак, 30. мар 2018, 22:37)
anonymous [нерегистровани]

Da nece da dodju oni koji ga rusili da ga izgrade?!

Malo sutra!...

(петак, 30. мар 2018, 21:33)
anonymous [нерегистровани]

Страшно

Страшно , не само зато што су разорили једну суверену земљу , већ зато што се нису ни покајали . Још страшније што нису одгповарали , нити ће !

(петак, 30. мар 2018, 21:21)
anonymous [нерегистровани]

Mongoli modernog doba

Sadam Husein je Ameriku nazvao Mongolima modernog doba.Kud god su prosli za njima je ostala pustos,medjutim,ovog puta "demokratska" pustos.

(петак, 30. мар 2018, 20:58)
anonymous [нерегистровани]

Ogledalo duse

Upravo je ovo unutrasnja slika Amerike pusta, razrusena i bezdusna.Svako reflektuje ono sta je zapravo.

(петак, 30. мар 2018, 20:58)
anonymous [нерегистровани]

Obnavljanje

Ko je sve inicirao ne samo da plati, vec i da salje besplatnu radnu snagu.

(петак, 30. мар 2018, 20:42)
anonymous [нерегистровани]

They were just children.

Zbog Sergeja Skripalja digla se prasina do neba, a za 134.000 (x4) nikom nista, kao ni za Milicu Rakic.