Пуђдамон ухапшен у Немачкој

По међународном налогу за хапшење који су издале шпанске власти, бивши председник шпанске покрајине Каталонија Карлес Пуђдамон притворен је на територији Немачке. Противници и присталице отцепљења Каталоније организују одвојене скупове у Барселони. Пуђдамон се терети за за побуну и подстицање на побуну током прошлогодишњег референдума за независност Каталоније за шта му прети казна до 25 година затвора.

Немачка полиција саопштила је да је Пуђдамон ухашен по међународној потерници коју је издала Шпанија.

Како је саопштено, Пуђдамон је ухапшен у северној немачкој држави Шлезвиг-Холштајн, недалеко од града Фленсбурга, око седам километара од границе са Данском, пренела је агенција Ројтерс.

Полиција није прецизирала где се Пуђдaмон налази у притвору.

Пуђдамонов адвокат Жауме Алонсо-Куевиљас потврдио је да је немачка полиција притворила бившег каталонског председника.

Куевиљас је рекао раније да је немачка полиција зауставила бившег каталонског председника када је у Немачку ушао из Данске, пренела је агенција АП.

Навео је да се Пуђдамон враћао у Белгију, у којој је живео од када је побегао из Шпаније како би избегао хапшење због оптужби за побуну.

Бивши каталонски председник је у петак напустио Финску, након што је Мадрид издао међународни налог за хапшење, и кренуо за Белгију, с намером да сарађује са тамошњим властима у вези са шпанским захтевом за екстрадицију. 

Финска полиција је раније саопштила да је примила налог за хапшење и да ће започети нормалну екстрадициону процедуру чим лоцира Пуђдамона, за кога се тада веровало да се налази у Финској.

У интервјуу за каталонски радио, Пуђдамонов адвокат изјавио је да ће се његов клијент предати финској полицији.

Да је Пуђдамон био ухапшен у Финској, започео би процес изручења Шпанији. 

Финске власти су саопштиле да нису знале где се Пуђдамон налазио у тренутку када су примиле налог за хапшење.

Пуђдамону прети затвор до 25 година

У Шпанији му прети и до 25 година затвора за побуну и подстицање на побуну током прошлогодишњег референдума за независност Каталоније.

Председник каталонског парламента Рођер Торент је, у међувремену, отказао гласање за председника Каталоније.

Торент је донео такву одлуку због тога што Жорди Турул, чије је присуство обавезно, јер је један од кандидата за председника Каталоније, није могао да присуствује седници.

Турул се налази у предистражном затвору, а каталонски парламент има рок од два месеца да изабере председника и формира регионалну владу. Уколико рок не буде испоштован, одржаће се нови избори.

Премијер Шпаније Маријано Рахој у петак је рекао да се противи одржавању још једних регионалних избора у Каталонији.

Рахој је у Бриселу рекао да не воли понављање избора, рекавши да "народ гласа, а политичари имају дужност да реше проблеме не стварајући друге", преноси АП.

У Каталонији су у децембру одржани ванредни избори и тада су партије које се залажу за независност Каталоније освојиле већину.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара