Берлусконијева савезница прва жена на челу Сената

Италијански посланици изабрали председавајуће оба дома парламента на основу исхода избора од 4. марта. Покрету пет звездица припало водеће место у доњем дому, а странци Форца Италија Силвија Берлусконија у горњем дому парламента.

Коалиција десног центра бившег премијера Силвија Берлусконија тврди да договор око водећих места у парламенту није увод у формирање владе по истом моделу.

АП наводи да је на водећу функцију у Сенату изабрана дугогодишња Берлусконијева савезница Марија Елизабета Алберти Казелати, која ће бити прва жена на челу горњег дома италијанског парламента.

Наводи се да ће председавајући Посланичког дома бити Роберто Фико из Покрета пет звездица. 

АП наводи да упркос овом споразуму о расподели водећих места у парламенту, нема чврстих наговештаја да је близу формирање нове владе.

Преговори о томе да ли би Покрет пет звездица или Берлусконијева коалиција могли да обезбеде парламентарну већину, могу да потрају недељама.

Блумберг наводи да су Берлускони, лидер Лиге (некада Лиге за север) Матео Салвини и Ђорђа Мелони из ултрадесничарске странке Фратели д' Италија (Браћа Италије) објавили заједничко саопштење у којем се обавезују да "неће трагати за индивидуалним споразумима за формирање владе".

Наводи се да су се Салвини и лидер Покрета пет звездица Луиђи ди Мајо договорили око водећих места у парламенту, натеравши Берлусконија да повуче кандидатуру за председавајућег Сената Паола Романија, бившег министра, иако је некадашњи премијер био бесан пошто је Ди Мајо одбио да се састане са Берлусконијем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара