Отказано гласање о избору новог лидера Каталоније

Председник каталонског парламента Рођер Торент отказао је за данас предвиђено гласање о избору Жордија Турула за новог лидера Каталоније, који је ухапшен у петак.

Рођер Торент је саопштио у парламенту да гласања неће бити, преноси АП.

Жорди Турул се налази међу пет високиих званичника сепаратиста који су јуче ухапшени без права на кауцију, по налогу судије Врховног суда, због њихове наводне улоге у неуспелом проглашењу независности од Шпаније октобра прошле године.

Каталонски заговорник независности Жорди Турул није изгласан за председника владе Каталоније након што су одбили да га подрже посланици из антикапиталистичке странке за независност ЦУП.

Турула су кандидовале Заједно за Каталонију и Каталонска републиканска левица (ЕРЦ), након што је прошлих недеља пропао њихов покушај именовања Карлеса Пуђдамона и Жордија Санчеза, оптужених за побуну против Шпаније.

Пуђдамон се налази у Белгији и прети му хапшење ако се врати у Шпанију док је Санчез у притвору поред Мадрида.

Антикапиталистичка странка ЦУП која инсистира на наставку пута према проглашењу независности одбила је да подржи Турула. ЦУП је условљавао подршку "стварањем републике" и одустајањем од статуса аутономије.

Та је странка незадовољна ублажавањем става дојучерашњих партнера," Заједно за Каталонију" и ЕРЦ-а.

Десетине демонстаната сукобиле су се ноћас у Каталонији са полицијом, након што је Врховни суд Шпаније пооштрио правне мере против сепаратиста у том региону, а више од 20 људи је повређено.

Врховни суд је одлучио да се групи од 25 каталонских лидера суди због побуне, проневере и непослушности према држави, преноси Би-Би-Си.

Они би могли да буду осуђени и на до 30 година затвора.

Уставни суд Шпаније издао је јуче међународне налоге за хапшење бившег председника Каталоније Карлеса Пуџдемона и пет министара из његове владе, након што су данас оптужени за побуну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи