Макрон: Европа неће преговарати са САД с пиштољем на челу

Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да је важно избећи "спиралу трговинских мера" између Европе и САД од којих би, како каже, сви били губитници, док француски председник Емануел Макрон поручује да Европа неће преговарати о трговинским споразумима "с пиштољем прислоњеним на чело".

Ангела Меркел је на самиту лидера Европске уније у Бриселу рекла да, имајући у виду да је примена тарифа САД на кратко одложена, "ово остаје најургентнија ствар", преноси агенција АП.

Администрација америчког председника Доналда Трампа ослободила је ЕУ од нових тарифа САД на челик и алуминијум до 1. маја, док трају преговори о међусобним трговинским односима двеју страна.

"Не желимо да уђемо у спиралу трговинских мера у којој ће, сматрамо, на крају сви изгубити. Заинтересовани смо за фер међународну мултилатералну трговину и наставићемо да говоримо против протекционизма", поручила је немачка канцеларка.

Емануел Макрон је рекао да привремено изузимање ЕУ од увозних тарифа САД на челик и алуминијум "не сматра задовољавајућим" и оценио да је "стратегија САД лоша стратегија".

Додао је да Европа неће преговарати о трговинским споразумима "с пиштољем прислоњеним на чело", реагујући на Трампову одлуку да ЕУ одобри 40-дневно изузеће од америчких царина на метале, преноси Ројтерс.

Макрон је навео и да ЕУ нема жељу да уђе у трговински рат са САД и да европски блок мора бити "јединствен и одлучан" у свом одговору, нагласивши да "Европа не може бити најслабија карика".

Лидери ЕУ, окупљени на самиту у Бриселу, кажу да су основ за америчке тарифе и временски оквир изузећа неприхватљиви, наводи АП.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво