Лидери ЕУ најавили казнене мере против Русије због Скрипаља

Лидери земаља Европске уније договорили су се на самиту у Бриселу да предузму нове казнене мере против Русије наредних дана због напада нервним гасом на двоструког агента Сергеја Скрипаља у Енглеској, док Москва оптужује Унију да се придружила британској кампањи мржње против ње.

У четвртак, првог дана самита, Европска унија је колективно осудила напад на Скрипаља наводећи да је "врло вероватно" да је за то одговорна Москва, подржавши тако позицију британске премијерке Терезе Меј.

Брисел је такође повукао амбасадора ЕУ у Русији Маркуса Едерера на консултације.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да ће Париз и Берлин бити међу земљама које ће брзо предузети нове и координисане мере за које су други лидери рекли да би могли да обухвате и протеривање руских званичника, а можда и друге мере одмазде.

"Сматрамо да је овај напад озбиљан изазов нашој безбедности и европском суверенитету који тражи координисан и одлучан одговор Европске уније и држава чланица", рекао је Макрон.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је на заједничкој конференцији поновила Макронов став да је Русија прекршила суверенитет и безбедност Уније и навела да ће земље ЕУ разговарати о мерама које ће предузети и "онда деловати".

Неименовани високи званичник упознат са разговорима рекао је да би опсег мера наредних недеља могао бити "изненађујући", преноси Ројтерс и додаје да се више не говори о новим економским санкцијама чија примена је поделила ЕУ раније.

Чешки премијер Андреј Бабиш рекао је да ће вероватно у понедељак објавити протеривање неколико рускох људи из Прага и да ће се консултовати са министром спољних послова.

Председница Литваније Далија Грибаускајте рекла је да је спремна да протера "руске шпијуне" чије су активности, како је рекла, веома штетне.

"Сигурно је да ће координисана акција бити предузета следеће недеље, можда већ на почетку. Апсолутно је очигледно да мрежа постоји и да делује агресивно", рекла је председница Литваније.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво