ЕУ повукла свог амбасадора у Москви на консултације

Eвропска унија је повукла свог амбасадора у Москви и наложила му да се врати у Брисел ради консултација у вези са нападом на бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља нервним агенсом у Великој Британији.

Холандски премијер Марк Руте рекао је да је амбасадор "позван да се врати ради консултација у Брисел", нагласивши да је реч о "мери" никако "санкцији" и да амбасадор није повучен из руске престонице.

Лидери ЕУ су на самиту у Бриселу пружили потпуну подршку Британији и одлучили да предузму ову "меру" против Москве, пренела је агенција АП.

Неколико земаља Европске уније разматра да опозове своје дипломате из Русије или да протера руске дипломате, рекао је агенцији Тас неименовани дипломата у Бриселу.

Према дипломати, до сада је мање од половине чланица ЕУ спремно да примени такве мере, укључујући Пољску, Француску и три балтичке земље.

Али, најпре таква одлука мора да прође националну процедуру, додао је извор.

Велика Британија је због тог напада протерала 23 руских дипломата, а одмах за њом је и Русија одлучила да протера 23 британских дипломата као контрамеру.

Скрипаљ и његова ћерка Јулија 4. марта пронађени у несвесном стању на клупи у Солсберију, након чега су хоспитализовани и налазе се у тешком стању.

Британске власти оптужиле су Русију за тровање, што је Москва одбацила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво