Ухапшена украјинска посланица Нађа Савченко

Украјинска служба државне безбедности ухапсила је посланицу Нађу Савченко, бившег навигатора војног хеликоптера која је постала национална хероина након боравка у руском затвору, под оптужбама за планирање војног удара.

Тужиоци наводе да је Савченкова, која је постала посланица по повратку из Русије, планирала напад на парламент уз употребу бомби и аутоматског оружја набављених од проруских снага у источној зони сукоба, преноси Ројтерс.

Савченкова, која је чести и гласни критичар актуелних власти, није директно негирала наводе изнесене против ње. Рекла је да су многе од тих тврдњи "изврнуте".

Како је навела, прерушени агенти покушали су да је дискредитују охрабрујући је да планира свргавање владе и да ће изнети у јавност методе којима се служе власти.

Савченкова је ухапшена у парламенту након што су посланици гласали да јој се укине имунитет од кривичног прогона и одобрили су захтев државног тужиоца Јурија Луценка да се омогући да она буде послата у притвор.

Оптужбе означавају пад с врхунаца славе за Савченкову, чији јој је жестоко пркосни став током суђења у Русији, укључујући и штрајкове глађу и показивање средњег прста на телевизијским преносима, дао надимак "украјинске Јованке Орлеанке".

У Украјину се вратила у мају 2016. године када је дочекана уз фанфаре након размене затвореника са Русијом, али је брзо постала жестока и непредвидива опозициона личност у парламенту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво