Удружење новинара Русије оспорава одлуку против Слуцког

Руско удружење новинара доводи у питање одлуку етичке комисије државне Думе, којом је посланик Леонид Слуцки ослобођен од оптужби да је сексуално узнемиравао новинарке.

"Руски синдикат новинара је увек бранио и браниће све оне који професионално обављају своју дужност, без обзира да ли се то (узнемиравање) догоди у ратној зони или у кабинету током интервјуа", наводи се у саопштењу руског новинарског удружења, преноси Тас.

У саопштењу се истиче да су сви притисци на новинаре током обављања њихове дужности неприхватљиви, додајући да постоји "деликатна равнотежа у личној комуникацији између новинарке и политичара".

Најмање пет жена, укључујући и портпаролку руског Министарства спољних послова Марију Захарову оптужило је Слуцког за сексуално узнемиравање.

"Леонид је почео у ресторану да изговара речи које су ми биле веома непријатне", рекла је Захарова руском НТВ каналу, у одговору на питање у вези с тврдњама против Слуцког, преносе француски медији.

Захарова је навела да ју је изненадило што присутне особе, које није именовала, нису тада ништа рекле на његове коментаре и нису је подржале.

Инцидент се, према њеним речима, догодио у Санкт Петербургу пре пет година када, како је рекла, "није била позната". 

Захарова је, такође, критиковала оне који кажу "она је све измислила, то је такав тип девојке, и не облачи се адекватно".

Претходно су четири новинарке оптужиле истог посланика, иначе председника Спољнополитичког одбора руске Думе, за непримерено сексуално понашање у протеклих неколико недеља.

Три новинарке су јавно против Слуцког изнеле своје оптужбе за непристојне сексуалне коментаре и додиривање, проговоривши о теми која у великој мери остаје табу у Русији, наводи телевизија Франс 24.

Слуцки (50) је те оптужбе назвао "јефтиним и ниским провокацијама", одбацивши их као политички напад који су, каже, наручили његови непријатељи.

Каже и да је овај скандал "подигао његов углед, уместо да га је срозао".

Ипак, Слуцки се, поводом Међународног дана жена у четвртак, први пут извинио.

"Желео бих да се извиним онима које сам свесно или несвесно узнемирио. Верујте ми, нисам мислио ништа лоше", написао је на свом налогу на Фејсбуку.

Овај посланик Либералне-демократске партије уживао је до сада велику подршку колега, укључујући страначког лидера Владимира Жириновског, који је за жене које су оптужиле Слуцког рекао да су "поступиле по налозима са Запада".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво