Шта ће се десити ако умре Абас?

Палестински председник Махмуд Абас изазвао је нову забринутост због свог здравственог стања, која би могла да донесе потенцијални хаос, па чак и "крваву битку" за његовог наследника, пише АП.

Палестински званичници и лекарски извори, који нису жлелели да буду именовани, тврде да се кардиолози налазе у Абасовој председничкој палати након што је био у болници у САД где је примљен пошто је осетио слабост приликом обраћања пред Саветом безбедности Уједињених нација 20. фебруара. Тада је отказао посету Венецуели и вратио се на Западну обалу.

Абас је дугогодишњи пушач са срчаним проблемима, а имао је и рак простате.

Наредне седмице он пуни 83 године и тврди да је добро, а тема о његовом наследнику је табу од када је он пре 14 година преузео дужност од Јасера Арафата.

Према речима палестинског званичника и два лекарска извора, који су инсистирали да буду неименовани, поред кардиолога и лекар опште праксе регуларно прати Абасово стање, пренео је АП.

Његови саветници кажу да се жали на јак бол у стомаку и да је рекао свом особљу да је то резултат стреса и љутње, коју су му лекари препоручили да избегава.

Абас је обећао Палестинцима независност пре 14 година, после неколико рунди неуспешних преговора и односа са САД, који су на ниском нивоу јер је амерички председник Донлад Трамп признао Јерусалим за престоницу Израела.

Његова фрустрација је, наводи АП, прокључала у понедељак када је америчког амбасадора у Израелу Дејвида Фридмана назвао "пасјим сином" јер је подржао изралеска насеља на Западној обали.

Ко су могући Абасови наследници? 

Према овонедељном истраживању јавног мњења, 68 одсто Палестинаца жели да Абас поднесе оставку, док је само 33 одсто њих задовољно оним што је постигао.

Међу потенцијаланим наследницима помињу се Џибрил Раџоуб, бивши шеф безбедности и Махмуд Алул, дугогодишњи члан Фатаха, обојица чланови Централног комитета.

Абасов садашњи шеф безбедности Маџед Фараџ је још један кандидат који има добре контакте и са Израелом и са САД.

Марван Баргути, бивши палестински лидер који издржава више казни затвора у Израелу има, такође, шансе, али чињнеица да је у затвору предстаља препреку за њега.

Ту је и Мохамед Далан, бивши Абасов ривал, који живи у Уједињеним Арапским Емиратима, али нема подршку на локалу.

Абас за сада одбија да именује свог наследника што би могло да изазове огорчену борбу међу потенцијалним кандидатима, закључује АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи