ОЕБС: Избори у Русији били референдум о владајућем политичару

Превара није била проблем, већ притисак и ограничења пред изборе, изјавио је поводом председничких избора у Русији Михаел Линк, шеф посматрачке мисије ОЕБС-a.

Линк је, у интервјуу бечком дневнику Стандард, рекао да је највећи проблем на председничким изборима у Русији био у томе што је то од почетка "било само приказивање владајућег политичара, а не право такмичење међу кандидатима".

"Владајући кандидат није учествовао у дебатама са другим противницима и профитирао је од некритичког извештавања медија блиских држави", сматра Линк.

Могући јаки противкандидати, како тврди, благовремено су спречени да учествују у изборима и нису сви имали једнаке шансе.

Према мишљењу Линка, ти избори су де факто били "референдум о владајућем политичару".

Линк је констатовао да је постојао масивни притисак на становништво да изађе на изборе, јер је важан индикатор за подршку Владимиру Путину у становништву била висока излазност.

Тако су, како наводи, организоване закуске, награде за најбољи селфи са изборног места, а примењене су и друге методе – службеници градских канцеларија су ишли од врата до врата да би навели грађане да учествују у гласању, службеници у јавном сектору били су приморани гласају на радном месту, а студентима је запрећено негативним последицама ако не изађу на изборе.

"У основи је добро када пуно људи изађе на изборе, али то не сме да се издејствује притиском, на пример тиме што послодавац захтева фотографију снимљену мобилним телефоном о испуњеном гласачком листићу", рекао је Линк.

Линк, који је био директор Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) ОЕБС, је указао да је дан избора протекао регуларно, захваљујући пре свега, ефикасном надзору Централне изборне комисије.

"Независни новинари и цивилно друштво, као и национални посматрачи су свој рад могли обавити само ограничено", додао је Линк, указујући да је "притисак на критичке и независне гласове у медијима и цивилном друштву и даље јак".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво