Постигнут споразум о евакуацији 1.500 бораца из источне Гуте

Сиријски државни медији и портпарол снага побуњеника саопштили су да је начињен споразум да се 7.500 припадника побуњеничких снага и њихових породица из Харасте у источној Гути, евакуише у северну провинцију Идлиб, која је под контролом побуњеника.

Споразум ће означити први пут да се борци евакуишу из региона који је под контролом побуњеника источно од Дамаска, а који је изложен нападима владиних снага већ месец дана, преноси АП.

Државна телевизија Адуниа саопштила је да ће 1.500 бораца побуњеничких снага и 6.000 чланова њихових породица бити евакуисано у четвртак.

Портпарол групе Ахрар ел Шам, Монтер Фарес, рекао је да тај споразум гарантује безбедност за све оне који одлуче да остану у граду након што влада преузме контролу, преноси агенција.

У најновијем нападу и једном од најсмртоноснијих на сиријску престоницу у последњих седам година колико траје грађански рат, погинуле су 44 особе, од којих већина жене и деца, када су побуњеници гранатирали пијацу у Дамаску.

Према наводима активисте Рагде Ганума, у другом, ваздушном нападу на провинцију која је под контролом побуњеника у северозападној Сирији, погинула је 21 особа, од којих 16 деце.

Та деца узраста између седам и 10 година су се враћала из школе у селу Кфар Батких када су авиони почели да лете изнад њих.

Активиста је рекао да су се деца заједно са четворо одраслих сакрили у оближњој пећини, где су уследили ваздушни напади.

Насиље је уследило током прославе Дана мајки и у областима које су под контролом владе и у оним које су под контролом побуњеника.

Сиријска Опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону саопштила је да је у тим нападима погинуло 20 особа.

Опсерваторија је за напад на пијацу у Дамаску саопштила да је однео 43 живота, међу којима и 11 живота припадника провладиних снага.

На видео снимцима који су осванули на интеренту, види се хаотична атмосфера, људи вриште, а непокретна тела су свуда по земљи.

Директор болнице Мохамед Хаитам ал Хусеини рекао је да је још 35 људи рањено у том смртоносном нападу а да се шет људи налази на интензивној нези услед задобијених повреда, као и да су међу жртвама већински жене и деца.

Влада је за тај напад оптужила побуњенике из предграђа источне Гуте, где сиријске снаге уз подршку руских авиона воде велику офанзиву већ месец дана у којој су погинуле стотине људи.

Према наводима сиријске Цивилне одбране, од почетка најновије офанзиве која је започела прошлог месеца, забележено је 1.252 смрти цивила у више од 2.990 ваздушних напада и још стотинама напада гранатама.

Влада је, како се наводи, наставила да изводи нападе из ваздуха и гранатама на области под контролом побуњеника, а сиријски спасилачки тим "Бели шлемови" је саопштио да је у уторак убијено 56 цивила у Думи која је највећи град и источној Гути.

Сиријске и руске снаге отвориле су трећи коридор у источној Гути како би цивилима било омогућено да се евакуишу из Харасте у којој живи отприлике 20.000 људи.

У другим деловима Сирије, владине снаге врше притисак на снаге побуњеника да склопе локалне споразуме о примирју, према којима ће побуњеницима и њиховим породицама бити дозвољено да се преселе у друге делове земље.

Сиријска опозиција је критиковала такве споразуме наводећи да они награђују тактику владе за преузимање контроле и да они легитимизују принудно пресељавање цивила из њихових домова, наводи агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво