Генерал Хајтен: САД немају чиме да се бране од руских ракета

Амерички генерал војне авијације Џон Хајтен истиче да САД немају одбрану од суперсоничних ракета о којима је недавно говорио руски председник Владимир Путин. Сматра да је једина одбрана САД претња нуклераном одмаздом.

"Наша одбрана од тих ракета у ствари не постоји", рекао је Хајтен, преноси Бизнис инсајдер.

 

Портал подсећа да су суперсоничне ракете, иако тренутно у фази развоја или евентуално тестирања, одавно оружје број један које убрзано развијају Русија и Кина.

Како се наводи, Кина је у новембру 2017. тестирала функционалност суперсоничног возила, а о руским суперсоничним ракетама говорио је Владимир Путин, током обраћања нацији, пред саме председничке изборе.

"Обе земље, и Кина и Русија, убрзано развијају суперсоничне способности. Ми смо гледали како се тестирају те способности", саопштио је Хајтен пред одбором за оружје америчког Сената.

Када га је председник одбора питао какву врсту одбрамбеног оружја има Америка против таквог наоружања, Хајтен је одговорио да САД не поседује такво оружје.

"Немамо га. Немамо оружје које би могло онемогућити такав напад на САД", рекао је генерал.

"Једина одбрана САД претња нуклеарном одмаздом"

Путин је у обраћању нацији пред председничке изборе у Русији 1. марта, представио најновије руско оружје, а између осталог, говорио је и о ракетним системима "сармат", подводним дроновима, нуклеарним крстарећим ракетама, ваздушним ракетним системима "кинџал" и ласерском и надзвучном оружју.

Како је генерал рекао, једина одбрана коју САД имају је претња од нуклеарне одмазде.

"Наш одговор би био наше застрашивање", изјавио је Хајтен и додао да САД морају да унапреде своје могућности, како би "пратили, карактерисали и одређивали одакле долазе претње".

За сада, откривање ракета углавном се врши преко сателита који круже око Земље.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи